Сиромаштво расте у ЕУ, привредни раст поново угрожен

16-07-2014 07:15:04 | | Тањуг/ Двери/ mojenovosti.com |

Око 10 милиона Италијана, односно 16,6 одсто популације, живи у релативном сиромаштву, саопштио је данас Завод за статистику у Риму.

Од тога, 6.020.000 или 9,9 одсто укупног становништва живи у апсолутном сиромаштву, што значи да не могу да приуште куповину довољно производа и услуга да би живели достојанствено, показао је Истатов извештај под насловом “Сиромаштво у Италији”, преноси агенција АНСА.

Док је стопа релативног сиромаштва домаћинстава била стабилна у 2012. и 2013. (12,7 односно 12,6 одсто), стопа апсолутног сиромаштва је порасла, поготово на југу земље, где је број апсолутно сиромашних увећан са 2.347.000 из 2012. на 3.072.000 у 2013, наводи Истат.


Пропала велика бугарска банка

Бугарске власти ће четврту највећу банку у земљи, Корпоративно-комерцијалну банку, лишити дозволе за рад и упозорити тужиоце на злоупотребе у тој банци.

Овакво саопштење долази у тренутку када је покренута истрага о пословању те банке, која је прошлог месеца стављена под надзор државе због тога што су клијенти, узнемирени медијским написима о сумњивима уговорима те институције, појурили у њене филијале да подигну средства, пренеле ја агенција Ројтерс.

Према саопштењу централне банке, недостају кључне информације о зајмовима вредним 3,5 милијарди лева (2,44 милијарде долара), док се главни акционар банке, Цветан Василев, сумњичи да је уз помоћ трећег лица из банке подигао 205 милиона лева, неколико дана пре него је држава преузела контролу над Корпоративном банком.

Централна банка је, такође, саопштила да ће покренути стечајни поступак над том банком.


ММФ снизио прогнозу раста привреде еврозоне за 2014.

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је јуче прогнозу привредног раста еврозоне за 2014. годину, уз образложење да је опоравак у том блоку и даље “недовољно јак”.

У извештају о еврозони, ММФ наводи да ће привредни раст чланица тог блока ове године достићи један одсто уместо раније прогнозираних 1,1 одсто, док прогноза за 2015. остаје на 1,5 одсто.

“Признајемо да је приметан опоравак, али још доста тога мора да буде урађено”, изјавио је заменик директора Канцеларије ММФ-а за Европу, Махмуд Прадан.

Из тог разлога, овај међународни кредитор је препоручио законодавцима у државама еврозоне да усвоје мере за подстицање тражње, да ојачају банке, да спроведу структуралне реформе, и да се изборе са проблемом незапослености међу младима.

Осим критика на рачун еврозоне, ММФ је упутио и неке похвале, при чему је поздравио монетарне мере са јунског заседања Европске централне банке (ЕЦБ), попут увођења негативних каматних стопа и одобравања свежих средстава кредиторима.