THE NATION: Упркос богатству и моћи - САД више неће владати светом

16-07-2014 04:06:07 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Упркос свом богатству и моћи којом располажу, Сједињене Државе последњих година имају све мање успеха - како у свету, тако и у унутрашњој политици, упозорио је Том Енгелхард (Tom Engelhardt) у тексту који је објавио The Nation.

У савременој Америци, сматра овај аутор, постоје два центра моћи, али то нису ни шеф државе ни Конгрес САД, већ систем националне безбедности и корупција. И, што су моћнија ова два сектора, то су САД све мање у стању да задрже власт у традиционалном смислу - како у земљи тако и у иностранству.

Политички систем земље је парализован: Конгрес и председник нису у стању да се договоре о елементарним питањима, на пример - о ремонту путева.

„Америка је беспомоћна унутар своје улоге фиктивне светске суперсиле“ - даје карактеристику створене ситуације Енгелхарт.

САД улажу прилична средства у област безбедности, одржавају стотине војних база и линија одбране по свету. Међутим, америчка армија је беспомоћна у борби протв нереда у свету, док Вашингтон унаточ својој војној и економској моћи осећа велике тешкоће покушавајући да „своју валуту“ наметне другим земљама. Према тврдњи аутора текста, САД нису у стању „да своју силу трансформишу у нешто што би подсећало на успех“.

Овакво мишљење дели и новинар The Huffington Post Амитав Ахарија, који је и професор међународних односа на Америчком универзитету у Вашингтону.

Он оцењује да САД - чак и ако не доживе даљи пад - нису способне за било шта веће, као што су биле раније. Ахарија посебно указује да Американци више нису у стању да одређују правила и да буду први у међународним институцијама власти.

Аутор закључује да униполарни свет више не постоји: да почиње епоха чак не ни мултилатералног, већ „мултиплексног“света.

Ахарија пореди нови светски поредак са мултиплексним биоскопом: то су бројне биоскопске дворане унутар једног комплекса у којима се приказују најразличитији филмови - од холивудских до кинеских. Гледаоци, на тај начин, имају велики избор, тако да их ни један режисер не заокупља дуго времена.

Мултиплексни свет“, наглашава Ахарија, састоји се од мноштва међусобно повезаних учесника (и то не само земаља, већ и међународних институција, организација и корпорација). И само заједно, а не појединачно, учесници овакве заједнице моћи ће да решавају акумулиране светске проблеме.