Милијардер Дрејпер ради на подели Калифорније на шест држава

16-07-2014 03:40:45 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Амерички милијардер који се бави и ризичним пословима Тим Дрејпер сакупио је 1,3 милиона потписа да би реализовао своју идеју поделе Калифорније на шест посебних држава.

Тим поводом је одржао велику прес-конференцију у Сакраменту.

Дрејпер је на основу података из децембра 2013. године у промовисање своје идеје већ уложио 4,9 милиона долара. Тим који је формирао, за 5 месеци је успео да прикупе 1,3 милиона потписа грађана са правом гласа.

Од укупно 38 милиона становника америчке савезне државе Калифорније, право гласа има 23,9 милиона људи. Према речима Дрејпера, потписи су били прикупљени у свих 58 округа те државе.

Да би питање референдума уопште могло да буде покренуто, било је неопходно прикупити 808 хиљада потписа. Плебисцит може бити одржан већ 2016. године.

Према плану Дрејпера, Сан Франциско, Окленд и Сан Хозе постали би део државе Силиконска долина, а њима би се припојили Санта Круз и округ Монтереј.

Сан Дијего и округ Оранџ могу постали би део Јужне Калифорније.

ЛосАнђелес и Санта Барбара чинили би Западну Калифорнију.

Централне области државе, укључујући Стоктон и Сијеру, требало би да чине Централну Калифорнију.

Северна Калифорнија, према речима Дрејпера, треба да укључи округе Сонома и Сакраменто.

Најсеверније територије Калифорније постале би нова држава Џеферсон.

Овај бизнисмен тврди да би подела Калифорније омогућила формирање шест „солидарних и прогресивних влада“.

„Мале државе са владама које могу да брзо реагују биле би одговорне пред својим бирачима“ - истакао је Дрејпер.

„Спремни смо да већ приступимо променама. Спремни смо да једну неефикасну државу са истом таквом владом претворимо у шест снажних и просперитетних држава“ - указао је Дрејпер.

Експерти сматрају да је реализација замисли познатог шпекулативног инвеститора осуђена на пропаст.

Прво зато што је највероватније неће подржати амерички Конгрес, а и зато што је фебруарско испитивање јавног мњења показало да 59 одсто становника подржава очување територијалне целовитости Калифорније.

Тим Дрејпер је 1985. године основао компанију Draper Fisher Jurvetson која се бави инвестицијама, укључујући и оне у Skype и Tesla Motors.