Бугари се придружују „банкарској унији“

16-07-2014 03:39:34 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

СОФИЈА, Бугарска ће затражити да се придружи новим прописима ЕУ познатим као „банкарска унија“, пошто је слаб надзор довео до колапса њене четврте по величини банке.

„Постоји консензус о хитном почетку процедура за улазак Бугарске у јединствени надзорни механизам ЕУ, као први корак ка придруживању банкарској унији„, изјавио је предсједник Бугарске Росен Плевнелијев, а пренела агенција Франс прес.

Очекује се да ће нови надзорни систем почети да ради у новембру под окриљем Европске централне банке, која ће бити задужена за супервизију европских банака, да би се спријечиле банкарске кризе у будућности.

Бугарска, која је постала чланица ЕУ 2007, још увијек није у еврозони, али спроводи режим валутног одбора под контролом Међународног монетарног фонда и њена валута лев везана је фиксним курсем за евро.

Саопштење предсједника долази након састанка централне банке, владе и лидера водећих партија у парламенту у покушају да се умире депоненти Корпоративно-комерцијалне банке, која је привремено затворена крајем јуна, након што је стављена под надзор државе због тога што су клијенти, узнемирени медијским написима о сумњивима уговорима те институције, појурили у њене филијале да подигну новац.

У Бугарској су се јавила страховања од понављања разорне банкарске кризе из 1996/1997, кад је 14 банака банкротирало.

Здрава средства и депозити из Корпоративно-комерцијалне банке биће пребачени у банку Креди Агрикол Булгарија, бившу филијалу француског Креди Агрикола, која ће бити национализована.

Бугарска, као и остале земље ЕУ, гарантује за депозите до 196.000 лева (100.000 евра), а Плевнелијев је поручио да фонд за осигурање депозита и влада имају довољно средстава да исплате осигуране депозите Корпбанке.