Кијев ускраћује грађанима Русије право на слободно изјашњавање воље

13-09-2016 07:19:26 | | / vostok.rs |


Одлука Кијева да не осигура безбедност дипломатских мисија Русије приликом руских парламентарних избора је уперена против грађана Русије на територији Украјине и њиховог права на слободно изјашњавање воље, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

Како се наводи, таква одлука украјинских власти представља кршење свих норми пристојности и правила цивилизованог дијалога. „Украјина користи и ову прилику како би учинила све да додатно погорша односе између Москве и Кијева“, истиче руско министарство.

Наводи се и да је покушај ултиматума Кијева о томе да ће омогућити изборе уколико Москва не организује гласање на Криму и у Севастопољу „у најмању руку смешан“. Претходно је саопштено да је Кијев упутио званично обавештење Москви о томе да парламентарне изборе неће бити могуће организовати у дипломатским представништвима широм Украјине. Истовремено, Врховна рада се обратила међународној заједници са молбом да се суздржи од учешћа у мониторингу парламентарних избора у Русији и затражила да не призна резултате гласања са територија Крима и Севастопоља. Парламентарни избори у Русији биће одржани 18. септембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут