Шојгу: Управо су САД почевши од Босне и Косова уништавале темеље постојећег светског поретка

13-09-2016 07:10:38 | | / vostok.rs |


САД су заједно са својим западним партнерима редовно уништавале темеље светског поретка, почевши од Босне и Косова до Ирака и Либије, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, одговарајући на оптужбе шефа Пентагона Ештона Картера да Русија поткопава основе светског поретка.

„Управо су САД заједно са западним партнерима, почевши од Босне и Косова и завршавајући се са Ираком и Либијом, редовно уништавале темеље постојећег светског поретка. Русија је од времена операције САД–НАТО за разбијање Југославије сваки пут упозоравала до чега ће на крају довести овакве акције“, навeo je Шојгу.

Он је нагласио да сваки пут, „правећи исте грешке у Ираку, Авганистану, Либији и другим земљама, америчке колеге никад не извлаче било какве закључке“. По мишљењу шефа Министарства одбране, време је да САД мењају стратегију како се не би „оправдавале за своје процене, сваљујући све на Русију, Кину и друге земље које имају независан поглед на свари“.

Шојгу је додао да „не треба мешати светски поредак са Американцима“, јер је заштита светског поретка природна обавеза читаве међународне заједнице, а не само Пентагона. Русија се увек залагала за очување праведног и вишеполарног света у интересима свих држава.

„Што пре наше америчке колеге схвате то и почну да се мењају, пре ће се решити накупљене несугласице. Притом, није реч само о Сирији“, закључио је шеф руског Министарства одбране. Раније је Картер у говору на Оксфордском универзитету изјавио да Русија жели да поткопа основе светског поретка. Он је додао да САД не траже непријатеља у Русији, али да ће штитити „савезнике, основе светског поретка и светлу будућност коју нам он обезбеђује“.