„Вашингтон пост“: Путин је јак лидер

11-09-2016 07:57:59 | | / vostok.rs |


Демократе на сва звона критикују кандидата за председника САД из Рeпубликанске стране Доналда Трампа због његових речи о руском лидеру Владимиру Путину, али политичари не узимају у обзир да се већина америчких грађана слаже са оваквим изјавама, пише „Вашингтон пост“.

Како наводи „Вашингтон пост“, коментари Трампа да је Владимир Путин јак лидер и да по томе значајно превазилази председника САД Барака Обаму изазива забринутост чак и код републиканаца, али је то у потпуности у складу са резултатима анкета јавног мњења. Универзитет Квинипиек је 2014. године спровео анкету у САД у којој је било предложено да се оцене квалитети Путина и Обаме. Чак 57 одсто испитаника сматра да их руски лидер поседује, док их је само 49 одсто приметило код Обаме, пише аутор чланка.

Прошле године је за време сличне анкете „Фокс њуза“ Обама прво место такође уступио Путину. Овог пута је као „јаког и одлучног лидера“ у контексту блискоисточне политике шефа Беле куће видело само 32 одсто Американаца, док је Русија добила 46 одсто. Због показатеља јавног мњења у САД, изјаве Трампа о руском председнику изазивају посебну забринутост, јер оне „учвршћују статус Путина као светског лидера“, закључује лист.