Кустурица о „Млијечном путу“: Овај филм снимао сам од краја ка почетку

09-09-2016 06:26:34 | | Фото: Анђела Андрић/ vostok.rs |


На новинарској пројекцији новог филма Емира Кустурице било је суза! На конференцији за новинаре, Кустурица је у свом елементу објаснио како је настајао његов филм.

– Ја причу нисам развијао, већ „одузимао“. Ишао сам уназад, од краја ка почетку. Помислио сам, Арапи пишу здесна налево, Кинези комбинују елементе, хајде да онда ми направимо путовање на коме ћемо се подсетити знања из Старог завета и прилагодити га модерним временима кроз једну љубавну причу – објаснио је Кустурица.
На конференцији невероватна гужва, много новинара са свих страна света, сви још под утиском филма који су сат два раније погледали, сви су хтели да поставе питање да од Кустурице и Монике Белучи на крају добију аутограм.

– Овај филм пружа наду јер је прича о љубави, сексуалности, сензуалности између две не баш тако бладе особе, што је ван сваког правила. Његова порука је да морате веровати у лјубав, по сваку цену – рекла је Моника Белучи говорећи о филму.

Пред новинарима данас је у Венецији била пробрана екипа филма: Емир Кустурица као редитељ, сценариста и глумац, глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић, и продуценти: Паула Вакаро, Лукас Акоскин и Алекс Гарсија.

Фото: Анђела Андрић

Фото: Анђела Андрић

На почетку велики апауз и овације за Кустурицу и глумце. Двадесетак подигнутих руку одмах на почетку прес конференције…

Италијански новинар први је питао редитеља како је прошао процес снимања филма, на шта је Кустурица одговорио: „Снимање филма је био дуг и напоран процес, али вредело је. Желим да се захвалим продуцентима, а посебно Моники и Боби за ‘трошење’ њиховог времена толико дуго у мојој заједници..

На питање италијанске новинарке „Зашто сте се одлучили за италијанску глумицу?“, редитељ Емир Кустурица такође је шаљиво одговорио: „Зато што је Моника Белучи из Италије!“, додајући да је мизансцен филма био веома битан јер је чинио да глумци играју своје улоге још уверљивије, посебно акцентујући захтевне улоге Монике Белучи и Слободе Мићаловић „које су прави примери начина на који се филм креће напред“. Стога је, према његовим речима, свако из екипе радио на томе да мизансцен учини комплетнијим, како би најчешће екстеријер осликавао унутрашње стање глумаца.

Коментаришући глуму Монике Белучи, оценио је да је од италијанске глумице извукао његу другу страну, директно провоцирајући нешто што није тако често виђао у њеним претходним филмским улогама – да може да плаче, да може да покаже емоцију отворено и на снажан начин… Поготову ако се узме у обзир да је Италијанка, због чега је морала да се труди још више сарађујући са србским глумцима.

Објашњавајући основну тему филма – причу о рату, али са нечим много снажнијим што стоји иза њега, а то су људске везе и емоције, редитељ је додао да је екипа то изнела до краја: „Више од три и по године смо тражили најбоље решење, најбољи кадар јер ми нисмо људи који после тог првог кадра кажу: ‘Одлично, идемо даље!’. Нисмо желели да лажемо себе и да снимимо нешто што не ваља, јер би то, на већем екрану, представљало и те како уочљиву грешку.

Један од новинара посебно је похвалио професионалну филмску екипу коју је Кустурица окупио, као и улогу животиња у најновијем Кустуричином остварењу. Редитељ се захвалио наводећи да је рад са животињама увек као пријатељство са људима, „осим што животињама мора да се да више хране него пријатељима…“, објашњавајући да ако се животиње нахране уз још неке трикове, редитељ може да учини чудо са њима.

Италијанска глумица Моника Белучи изјавила је да је рад са Емиром Кустурицом био велики изазов за њу. „Он је велики уметник, и не само то, већ и режисер, глумац, музичар, писац… Сарадња са њим заиста је била велико искуство, научила сам доста тога од њега“, рекла је Белучи, додајући да филм треба гледати из уметничке, а не политичке визуре, како би се приметило да су главни ликови који су у сред рата, заправо на неки начин ван њега.

Фото: Анђела Андрић

Фото: Анђела Андрић

Србска глумица Слобода Мићаловић привукла је веллику пажњу новинара који су јој поставили неколико питања, уз неизоставно дељење комплимената поводом њене улоге у филму. Рекла је да је веома узбуђена што се налази у саставу овакве филмске екипе на Венецијанском филмском фестивалу. Посебно је захвална редитељу Емиру Кустурици и глумици Моники Белучи, који су јој олакшали да се осећа сигурно, креативно, срећно, због чега јој није било тешко да игра своју улогу, како она каже, „типичне жене из Херцеговине“. Подсећајући да је у студентским данима желела да барем буде у контатку са Емиром Кустурицом, Слобода Мићаловић изјавила је да је поносна што се сада налази на фестивалу као део његове филмске екипе. „Мислим да имамо диван филм!“, оценила је талентована србска глумица.

Филмска екипа је такође издвојила време као кључни фактор снимања успешног филма, акцентујући милост продуцената и издвојено вишегодишње време од стране свих у екипи, с обзиром на чињеницу да данашњој кинематографији и глумцима недостаје управо време због мањка финансијских средстава, за успешан филм.

По завршетку динамичне прес конференције, педесетак новинара пришло је конференцијском столу чим је речено да је конференција готова, фотографишући славне личности и узимајући аутограме од њих неколико минута.

Да подсетимо, вечерас у 20 часова у Сали Гранде одржаће се премијерна пројекција филма „На млијечном путу“ Емира Кустурице, поводом чега ће његова филмска екипа прошетати црвеним тепихом мало пре пола осам увече.

Анђела Андрић,
Искра