„Монд“: Тријумфални повратак руског и турског председника на међународну сцену

08-09-2016 08:59:06 | | / vostok.rs |


Француски лист „Монд“ анализирао је недавни састанак највећих светских економија у кинеском граду Хангџоу и навео да је највећи резултат Самита „двадесеторице“ — „тријумфални повратак руског и турског председника на међународну сцену“.

Лист сматра да је, за разлику од претходних самита у Аустралији (2014) и Турској (2015), овај самит био тријумф руског лидера. Наводећи као пример успех Владимира Путина у Хангџоу, аутори текста наводе да је руски лидер поставио нови став у разговорима са замеником престолонаследника Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом, што је у оштрој супротности са његовим прилично резервисаним сусретом са краљем Саудијске Арабије Салманом прошле године у Анталији. „Две земље чији су ставови дијаметрално супротни, а посебно у вези са потешкоћама сиријског председника Башара ел Асада, чак су потписале и споразум о производњи нафте“, наводи се у чланку.

„Друго ’изненађење‘ био је састанак један на један са америчким председником Бараком Обамом, након кога је председник Русије потврдио ’искреност‘ свог америчког колеге у проналажењу решења за сиријску кризу“, наводи „Монд“. Резулат је још неочекиванији с обзиром да је билатерални састанак договорен тек након што су два лидера стигла у Хангџоу. Тон разговора био је у нивоу „пословних преговора“, рекао је неименовани амерички званичник. Један неименовани дипломата који је присуствовао Самиту рекао је да ово „очигледно била освета“ руског председника, који се овог пута, за разлику од претходних састанака, „нашао у ситуацији да су сви тражили прилику да разговарају са њим“.

Лист је такође истакао да је Владимир Путин нагласио у својој уводној речи, а лидери Г20 касније фиксирали у свом завршном званичном саопштењу, да су главни фокус Самита изгледи за даљи светски економски раст, чиме је наговештено да украјинска криза и сиријски сукоб имају „мањи значај“. Аутори су такође нагласили срдачност кинеско-руских односа, што је било очигледно на самиту. Две земље подржавају једна другу да би могле да остану на позицији моћи према западним земљама, али држе одстојање у вези са низом тема. Председник Путин је у Хангџоу изразио солидарност са Пекингом у бројним питањима, укључујући и територијални спор у Јужном кинеском мору. Други лидер који је имао приличан успех на Самиту је Реџеп Тајип Ердоган.

Лист наводи да су то турском лидеру били први међународни преговори на високом нивоу од неуспелог покушаја преврата у Турској. Последице покушаја свргавања довеле су до погоршања односа Турске и низа западних земаља. Турски лидер искористио је Самит да још једном прогура своју идеју тампон-зоне на турско-сиријској граници. „За разлику од прошле године, овог пута је то урадио са самопоуздањем, уз подршку обновљених односа са Русијом“, закључује лист.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут