Америчка политика изоловања Русије не иде добро

07-09-2016 09:44:40 | | / vostok.rs |


Након резултата недавног Источног економског форума у руском Владивостоку и Самита Г20 у кинеском Хангџоу, индијски дипломата М.К. Бадракумар истиче да се испоставило да „америчка политика изоловања Русије не иде добро“ и да Москва „можда добија ову покерашку игру“ са Вашингтоном и Јапаном.

Индијски дипломата М.К. Бадракумар, који је радио као амбасадор у Узбекистану (1995—1998) у Турској (1998—2001) погледао је резултате недавних скупова на високом нивоу: Источног економског форума у руском Владивостоку и након њега Самита Г20 у кинеском Хангџоу. Дипломата је анализирао резултате разговора руског председника Путина и јапанског премијера Шинзa Абеа 2. септембра у оквиру Источног економског форума. Пре састанка са руским лидером јапански премијер повукао је три важна потеза: „створио је ново министарство посвећено економској сарадњи са Русијом са моћним министром економије Хирошиге Секом на челу; поставио је Нобуо Кишија (Абеовог брата) за министра спољних послова, задуженог за односе са Русијом; и покренуо медијски блицкриг којим се наглашава спремност Токија да укључи Русију у велику економску сарадњу, без обзира на застој у спору око Курилских острва“, написао је дипломата у свом чланку за онлајн-новине „Азија тајмс“.

„У Владивостоку су се Абе и Путин договорили да наставе размену Министарстава одбране двеју држава. Абе је, такође, изразио спремност за заједничке војне вежбе њихових поморских власти и позвао на додатне разговоре између саветника националне безбедности“, додаје аутор.

„Јасно је да осим економске сарадње Абе жели и да крене напред у безбедносној сарадњи са Москвом у регионалном окружењу, у којем постоји толико латентног непријатељства према Јапану да му је очајнички потребна пријатељска Русија. Чак и руска неутралност према основним интересима Јапана била би равна прекретници за Токио“, наводи Бадракумар.

Аутор текста објашњава да ови кораци долазе усред „велике сигурности да Русија не може и неће попустити у територијалном спору“. Он каже да је, као прво, недавно истраживање јавног мњења показало да велика већина Руса жели да Курилска острва остану у саставу Русије и није за било какве компромисе. Као друго, он се позива на недавни интервјуу председника Путина за „Блумберг“, у коме је руски лидер јасно ставио до знања да Русија „не тргује својим територијама“. Међутим, аутор истиче да „чак и ако разговори о територијама не доведу до резултата, Јапан ће имати користи од унапређених односа са Русијом, који би могли да отворе економске могућности и повољну димензију за динамику снага у региону.

Дипломата, такође, истиче да је главни резултат састанка два лидера „прошао добро и да ће се они поново састати у децембру“. Ова вест је још важнија због чињенице да је раније најављена посета отказана под притиском САД.

„Ако је 2014. Токио одустао под притиском САД да позове те године Путина у посету Јапану, не може бити никакве сумње да ће Абе покушати да покаже стратешку независност и угости руског лидера у децембру“, истиче дипломата. Мишљење Бадракумара поновио је токијски онлајн-часопис „Дипломат“. „Абе очигледно види нормализацију односа Јапана и Русије као један од главних дипломатских достигнућа, да жели да уз њега стави своје име“, наводи се у аналитичком чланку о резултатима разговора јапанског премијера са руским лидером. Међутим, у чланку се наводи да је Абеов потез такође „ризикује стварање непријатности“ у односу Токија и Вашингтона. Обамина администрација, „имала је чврст став“ према Русији од њеног уједињења са Кримом, „наметањем строгих економских санкција заједно са својим европским савезницима“, сматра аутор чланка.

Одатле би овакав развој и отопљавање у односима између Јапана и Русије могли да наводе на то да САД не успева да изолује Русију. „Ангажовање Путина у овом тренутку, а посебно на економском плану, ићи ће директно против напора САД да изолује Русију, да изврше притисак на Москву и спрече је да прибегне даљем агресивном понашању“, сматра аутор. М.К. Бадракумар такође наводи да „политика САД да изолује Русију не иде сасвим добро“. Стога би Русија могла да „добије ову партију покера“ са САД и Јапаном око Курилских острва, закључује он.