``Шпигел``: Пољопривреда у Русији доживљава изузетан раст

06-09-2016 08:44:23 | | / vostok.rs |


Пољопривреда у Русији доживљава изузетан раст, пише немачки лист Шпигел.

Након распада СССР пољопривреда у Русији се налазила у агонији. Инвеститори су избегли да улажу у аграрни сектор. Од 1992. године Русија је изгубила око 35 милиона хектара обрадиве земље што се може упоредити са површином Немачке, наводи се у чланку. Ипак, 2014. године ситуација се мења. „У последње време удео пољопривреде у руској економији је порастао, упркос светској тенденцији. Прошле године Русија је по први пут зарадила на извозу пољопривредних производа више него на продају наоружања", пише лист. Један од разлога оваквог бума постао је ембарго на извоз производа из Европе. Најбољи показатељи су забележени у оним областима аграрног сектора који су већ давно изашли на светско тржиште.

Приноси житарица расту још од 2010. године, док је у Русији у 2015. години сакупљено више пшенице него у САД. Ове године приноси жита су имали рекордан раст — најмање 110 милиона тона. Мотор и даље остају највећи агрокомбинати. Руска роба је конкурентнија и због ниског курса рубље која доприноси већој понуди житарица и домаће живине. Без обзира на заостајање за европском конкуренцијом, производња поврћа у Русији је за сада незнатно порасла: са 14,7 милина тона 2013. Гдине на 16,1 — 2015, наводи се у чланку. Проблем гране за сада остаје тржиште млека које се већ много година налази у кризи, пише Шпигел.

Према оценама експерата, руским произвођачима ће требати 8-10 година дођу на на светски ниво. При томе, пожељно би било да Влада не укине ембарго, иначе ће се страна конкуренција показати превише јаком, закључује се у чланку.