Шест трикова који сваки оброк чине здравијим

12-07-2014 06:49:16 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Понекад је финални производ бољи ако се не придржавате рецепта. У овом случају оброк ће вам бити здравији. Откривамо вам најлакше начине да обичан оброк претворите у веома здрав оброк.

1) ОВАС УМЕЈСТО ПРЕЗЛИ

Како бисте добили текстуру презли, самељите овас све док не постане зрнаст. Користите га за све за шта сте раније користили презле.

2) ЦИТРУСИ УМЈЕСТО СОЛИ

Ако умјесто соли исциједите 2-3 цитруса у јело, оно ће бити укусније, а неће имати натријума. Нека вам постане навика да исјецкате мале комаде лимуна и сервирате их када једете пилетину, рибу, рижу и поврће.

3) ПИРЕ ОД АВОКАДА УМЈЕСТО ПУТЕРА



Изгњечите авокадо и од њега направите пире. То ће бити добар умак или прилог сендвичу, а уносићете по 75 калорија мање по једној кашици.

4) БРАШНО ОД ЦИЈЕЛИХ ЖИТАРИЦА УМЈЕСТО БИЈЕЛОГ БРАШНА



Брашно од цијелих житарица је неупоредивно здравије од бијелог брашна, а укус није много другачији. Користите бијело брашно од цијелог зрна пшенице за укусне посластице.

САВЕТИ ЗА ВЕЧЕРЕ У РЕСТОРАНИМА

Оброци у ресторанима често садрже количину калорија која вам је потребна за један дан. Сљедећи пут кад будете јели у ресторану, мислите на своје срце и урадите сљедеће.

5) УМЕСТО ХЛЕБА ТРАЖИТЕ БРУСКЕТЕ

Избјегавајте хлеб и у ресторану. Умјесто њега тражите брускете. Пошто су тако мале, моћи ћете да пазите на то колико сте појели.

6) ВИШЕ ПОВРЋА, МАЊЕ ГЛАВНОГ ЈЕЛА



Умјесто да уз главно јело добијете мало поврћа, тражите да поврће доминира, а да буде мање главног јела. То никад не може бити лош избор.