Чомски: САД и друге европске земље изазвале избеглички талас

04-09-2016 07:21:58 | | / vostok.rs |


Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да Обама на Блиском истоку оставља глобализовани рат дроновима који је означио почетак нове ере међународног тероризма.

Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да су поједине западне земље својом политиком изазвале избеглички талас у региону, а међу њима су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и друге европске земље, преноси „Дојче веле“. Чомски је у интервјуу за „Кантару“, портал „Дојче велеа“ који се бави дијалогом са исламским светом, подсетио да избеглице претежно потичу са Блиског истока, али и из Африке, где Европа има своју дугу причу.

„Последњи векови су били обележени искоришћавањем и пљачкањем афричког континента. Последице се осећају све до данас и спадају у узроке бега многих Африканаца у Европу“, наводи он. На Блиском истоку су, додаје, бројни разлози довели до избегличког таласа који траје, а један од важнијих је америчка и британска инвазија на Ирак, која је, каже, потпуно разорила државу.

Да ли је баш тако „Ирачани и даље беже из своје земље пред секташким сукобом који пре инвазије на тај начин није постојао. Када се све то боље осмотри, онда се види да постоје одређене државе које су својом политиком изазвале избеглички талас у региону — а међу тим државама су САД, Велика Британија и друге европске земље“, објашњава амерички лингвиста. На питање шта на Блиском истоку остаје иза америчког председника Барака Обаме, коме се ускоро завршава мандат, Чомски одговара да је позитивно у његовој владавини то што није употребљавао екстремно насиље и агресију, као што је његов претходник учинио злонамерном инвазијом Ирака, „највећим злочином овог века“.

„Са друге стране, договор који је склопљен са Ираном мора се позитивно оценити. То је могло много раније да се деси. Ипак мислим да је боље имати споразум него немати га никако“, указује Чомски. Он, међутим, каже и да Обама на Блиском истоку оставља глобализовани рат дроновима који је означио почетак нове ере међународног тероризма.

„Мислим да ће се то раширити. Неће се раширити само технологија дронова већ ће се показати да је она употребљива за акције разних терористичких групација“, упозорава познати лингвиста и филозоф. Чомски, такође, примећује да је у случају „арапског пролећа“ Обама, исто као и његови савезници, најпре подржавао постојеће диктатуре докле год је могао, а да је после тих преврата урађено све да се поново успостави стари систем.