Немачка опозиција више верује Путину него Меркеловој

02-09-2016 08:02:18 | | / vostok.rs |


Многе присталице немачких партија Алтернатива за Немачку (АФД) и Левичари више верују Владимиру Путину него Ангели Меркел, резултати су анкете социолошког института „Форса“ која је спроведена по наруџбини листа „Цајт“.

Учесници анкете, присталице разних странака из целе Немачке, упитани су да ли верују Путину више него Меркеловој, мање или приближно исто. Укупно је само 12 одсто испитаника широм земље изјавило да више верује Путину, међутим, присталице АФД и Левичара су се посебно истицали. Међу Немцима који подржавају АФД Путину верује 30 одсто испитаника, а међу Левичарима 31 одсто. „Цајт“ истиче да се разлика посебно јасно огледа у поређењу са другим партијама: на пример, у Хришћанско-демократској унији Меркелове, Путину више верује свега три одсто испитаника.

Сличан тренд постоји и у одговорима на друго питање у оквиру ове анкете: испитаници су упитани да ли сматрају да је Путин у праву када говори о непријатељству Запада према Русији. Шездесет два одсто присталица Левичара и 78 одсто присталица АФД верује да јесте. Лист обраћа пажњу и на разлику у резултатима анкете на западу и на истоку Немачке. На истоку је подршка знатно већа: 23 одсто испитаника више верује Путину. На западу — 10 одсто.