Нова правила за руске компаније

10-07-2014 12:06:05 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Руске државне компаније могу да имају рачуне само у банкама чији капитал није мањи од 10 милијарди рубаља /296 милиона долара/ или у банкама које су повезане са државом, изјавио је данас званичник руског Министарства финансија.

Ова мјера, о којој је дискутовано од јуна, усвојена је да би се неке од највећих руских компанија заштитиле од економског пада који је подстакнут санкцијама уведеним Русији због кризе у Украјини, као и да би се заштитиле штедише у случају да банке изгубе лиценце.

Претходно је руска централна банка разматрала приједлог да државне компаније могу да имају рачуне само у банкама са капиталом већим од 16,5 милијарди рубаља /480 милиона долара/.

Замјеник министра финансија Алексеј Мојсев рекао је Ројтерсу да су централна банка и Министарство финансија постигли договор да државне фирме могу да имају рачуне у банкама са мањим капиталом.

„Банке морају да испуне један од три услова – да њихов капитал није мањи од 10 милијарди рубаља, да банку директно или индиректно контролише држава или да постоји специјална ситуација у којој влада може да стави банку на листу на захтјев неке стратешке компаније“, рекао је Мојсев.

Нова правила испуњава мрежа од око 100 банака, док је претходна испуњавало педесетак.

Мојсев је рекао да највеће компаније, попут „Росњефта, „Гаспрома“ и „Аерофлота“, треба да имају рачуне у банкама које су под директном или индиректном контролом државе.