Антикорупцијско регулаторно тело ЕУ наложило „Еплу“ да Ирској плати 13 милијарди евра

31-08-2016 07:35:06 | | / vostok.rs |


Антикорупцијско регулаторно тело ЕУ наложило је „Еплу“ да Ирској плати 13 милијарди евра повратног пореза.

Ово је уједно први случај овако великих размера на Старом континенту. ЕУ је утврдила да посебна шема за преусмеравање профита преко Ирске представља незакониту државну помоћ.

Како се наводи у саопштењу ЕУ, Ирска је незаконито одобрила „Еплу“ пореске олакшице у износу од 13 милијарди евра, и Даблин сада мора да поврати од те компаније неплаћени порез, плус камате. „Ирска сада мора да поврати неплаћени порез од ’Епла‘ за период од 2003. до 2014. у износу од 13 милијарди евра плус камате“, пише у саопштењу. Ирска Влада је на то реаговала саопштењем у којем је негирала да је америчком ИТ гиганту одобрила повољан фискални третман. „Ирска и даље тврди да је у овом случају плаћен читав износ пореза и да није било државне помоћи. Ирска не склапа договоре са пореским обвезницима“, наводи се у саопштењу Владе у Даблину. Ирски министар финансија Мајкл Нунан је данас најавио да ће затражити дозволу од ирске Владе да уложи жалбу европским судовима на пресуду Европске комисије.

„Важно је да пошаљемо снажну поруку да је Ирска и даље атрактивна и стабилна локација за дугорочне и значајне инвестиције. ’Епл‘ послује у Ирској још од осамдесетих година прошлог века и запошљава више хиљада људи у граду Корку“, истакао је Нунан.

Маргарет Вестагер, европска повереница за тржишно такмичење, већ је раније колегама поделила пресуду о пословању и пореским обавезама „Епла“ у Ирској. Европска комисија је почела да истражује „Еплова“ пореска давања у Ирској 2014. године, тако да би одлука у овом случају закључила трогодишњу истрагу. Комисија је дошла до закључка како је „Епл“ примао „илегалну државну подршку“, због које је био у могућности да смањи плаћање пореза. Иста подршка није била омогућена другим компанијама. Истрага се бавила начином на који Епл сели своје интелектуално власништво у земље са нижим стопама пореза.