Русија формира дивизију на Чукотском полуострву

29-08-2016 10:16:35 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије намерава да формира дивизију на Чукотском полуострву до 2018. године, саопштио је министар одбране Сергеј Шојгу на седници војног ресора која је одржана почетком недеље.

Руски министар одбране је подсетио да се током испуњавања мајских указа председника Русије из 2012. године реализује план активности Источног војног округа за период од 2016. до 2020. године, уз узимање у обзир перспективе распоређивања трупа на Курилским острвима. „На прошлогодишњој јулској седници колегијума била је донета одлука о стварању јединственог система обалске одбране, од јужне обале Приморја (са центром у Владивостоку) до Арктика, ради осигурања контролне зоне око Курилских острва и Беринговог мореуза, заштите руте распоређивања снага Тихоокенске и Северне морске зоне, као и повећања борбене снаге поморских стратешких нуклеарних сила приликом извршавања постављених задатака“, рекао је Сергеј Шојгу.

„У 2018. године је планирано формирање дивизије за обалску одбрану на чукотском операционом правцу“, нагласио је министар одбране. Према његовим речима, од априла до јуна ове године снаге Тихоокеанске флоте су извеле експедицију на Матуи и Парамуширу, острва Курилског архипелага, током које су проверене могућности распоређивања трупа на острва и проверени различити фактори који утичу на реализацију постављених задатака. На седници је разговарано и о предлогу Источног војног округа за опремање острва и свестрану заштиту јединица које се тамо налазе.