„Шпигл“: Турска Немачкој поставила ултиматум у вези посете немачких посланика бази Инџирлик

28-08-2016 08:49:17 | | / vostok.rs |


Турска је Влади Немачке поставила ултиматум у вези са најављеном посетом немачких посланика војној бази Инџирлик, саопштава „Шпигл“.

Од јуна Анкара забрањује делегацији немачких парламентараца да посете авио-базу на којој су размештене снаге Бундесвера које учествују у операцији против ДАЕШ-а у Сирији. Према информацијама „Шпигла“, турска страна је спремна да дозволи посету уколико се Влада Немачке буде дистанцирала од резолуције Бундестага о признавању геноцида над Јерменима у Османској империји. „Можемо да живимо са чињеницом да је Бунестаг усвојио такву одлуку, али Влада Немачке треба да схвати да термин геноцид нема правно значење“, прокоментарисао је ово висококотирани турски дипломата. Министарство иностраних послова Немачке грозничаво покушава да пронађе решење које ће омогућити свим странама да „сачувају образ“, наводи лист.

Током посете Турској ове седмице државни министар за европске послове Михаел Рот изјавио је да је у резолуцији немачког парламента указано и на одговорност за страдања Јермена Немачке империје, која је сарађивала са Цариградом. Сам документ, према његовим речима, није усмерен против актуелних турских власти, него је реч само о разумевању кривице Немаца. Анкари овакви гестови нису довољни, пише „Шпигл“, она захтева да немачка Влада сачини одговарајућу изјаву на највишем нивоу, односно на нивоу канцелара или шефа дипломатије. Оптужбе за геноцид над Јерменима у Османској империји Турска традиционално негира, наглашавајући да су 1915. године жртве трагедије били и Јермени и Турци. Јерменија инсистира на признавању геноцида у светској заједници, што су учиниле многе државе, укључујући Русију, Пољску, Француску, као и Европски парламент и Светски црквени савет.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут