Косачов: Турска операција закомпликовала ситуацију у Сирији

28-08-2016 07:39:37 | | / vostok.rs |


Председник Комитета за међународне послове Савета Федерација Русије Константин Косачов назвао је успех женевских преговора Русије и САД првим кораком који треба развити и претворити у конкретне договоре и резултате, а у том процесу не зависи све од воље јаких играча.

„Сматрам да су резултати женевских преговора шефова Министарстава спољних послова Русије и САД, узимајући у обзир све околности, прилично успешни. Проблеми до почетка преговора били су очигледни: постојеће несугласице између Русије и САД у процени постојећих групација у Сирији“, рекао је сенатор. „Успех у Женеви је тек први корак који треба да се развије и претвори у конкретне договоре и резултате, а то, ипак, не зависи само од воље толико јаких играча као што су Русија и САД. Међутим, сама чињеница да оне раде на постизању резултата, много говори, између осталог, и о огромном потенцијалу наших билатералних односа“, сматра Косачов. „Несугласице и даље постоје, али су видни помаци. Главни циљ — да се сазове директна и инклузивна рунда преговора сиријских власти и целог спектра опозиције — и даље је у центру заједничке пажње и стране му се приближавају малим корацима“, нагласио је он.

„САД су Русима дале информације о сопственој дислокацији да би се избегла ’пријатељска ватра‘ руских ваздухопловних снага. Такви кораци заиста граде поверење и помажу да се спрече нежељени инциденти“, рекао је посланик. Он је додао да ће се наставити технички рад и да је то најважније. „Мислим да ћемо тек чути о његовим резултатима и то убрзо. Вероватноћа постизања споразума о прекиду ватре и даље је висока, јер су за њега заинтересовани многи утицајни играчи“, рекао је Косачов. Турска операција у Сирији Косачов сматра да је војна операција Турске у Сирији „Штит Еуфрата“ допринела компликовању ситуације у том региону. „Ми смо изразили забринутост због тога, међутим, контакти с турском страном се активно развијају. Развој тих контаката, и одређено приближавање Анкаре и Техерана могу да буду један од разлога повећане активности Вашингтона у Женеви“, сматра он.

САД очигледно губе иницијативу у сиријским пословима и зато су резултати у женевским разговорима објективно потребни Белој кући. „То је један од разлога због којег се може сматрати да је њихов интерес за успехом у Женеви довољно искрен. Други разлог је време. Обаминој администрацији и самом Керију остало је још мало времена на челу спољне политике САД“, подсетио је он. Косачов сматра да се преговори са Русијом, узимајући у обзир спремност за компромис и конструктивност, срећу са значајним отпором унутар САД. Успех у Сирији могао би да постане важан фактор у корист одлазећег Обаминог тима, као што је раније био историјски споразум о Ирану, сматра Косачов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут