Русија и Белорусија договориле начин формирања цена руског гаса

26-08-2016 08:57:41 | | / vostok.rs |


Русија и Белорусија унапред су договориле нову шему формирања цена руског гаса после серије састанака на нивоу надлежних министарстава, пише лист „Комерсант“.

„Уместо формуле цене у доларима у потпуности ће се примењивати рубља на основу просечне цене гаса у Русији помножене са стопом раста. Као резултат тога, гас ће за Минск појефтинији 2017. године за око 30 одсто, до шест хиљада рубаља за хиљаду кубних метара. Затим ће цена гаса у Русији и Белорусији наставити да конвергира, а до 2025. године ће се изједначити, када би требало да проради јединствено тржиште електричне енергије две земље“, наводи лист.

Раније је потпредседник владе Русије Аркадиј Дворкович изјавио да је Русија због неисплаћивања за испоруке гаса одлучила да смањи испоруку нафте Белорусији. Министар енергетике Русије Александар Новак истакао је да је дуг Белорусије за руски гас за прву половину 2016. године достигао 270 милиона долара. А министар енергетике Белорусије Владимир Потупчик рекао је да Белорусија нема дуг према „Гаспрому“.

Компанија „Гаспром трансгас Белорусија“ (ћерка компанија „Гаспрома“ која испоручује гас Белорусији) поднела је тужбу у међународни арбитражн суд у вези са неплаћањем привредних субјеката Републике за руски гас. Потпупчик је истакао да Белорусија сматра праведном цену за гас који се испоручује из Русије у размери од 73 долара за хиљаду кубних метара. Министар је нагласио да белоруска страна „не говори о попусту на гас, већ о тржишним једнаким ценама“. Руски министар Новак рекао је да је садашња цена за испоруку руског гаса у Белорусију 132 долара за хиљаду кубних метара.