Путин и Фицо за побољшање трговинско-економских односа

26-08-2016 07:42:12 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин сматра да је могуће обновити ниво трговине између Русије и Словачке.

„Без обзира на то што је, нажалост, одавно забележен пад трговине, чини ми се да и даље постоји шанса да се та трговина обнови“, рекао је Путин на састанку са премијером Словачке Робертом Фицом. Путин је истакао да Русија остаје један од највећих трговинско-економских партнера Словачке.

„А Словачка, колико ја схватам, овог полугодишта председава Саветом уједињене Европе и ми рачунамо на то да ћемо радити са вама као са председником Европске уније да бисмо побољшали наше, пре свега, трговинско-економске везе са Европом. Трговина је код нас опала скоро два пута“, додао је председник Русије.

Премијер Словачке је истакао да ни он не види разлог за смањење трговине међу земљама. „Наравно, ми објективно гледамо на ствари. Овде постоје и објективни разлози, објективни фактори. Морамо учинити све да се вратимо у раније оквире трговине“, рекао је Фицо.

Он је додао да је за Словачку велика част да председава у Европској унији. „Можемо активније да се укључимо у европски процес и учествујемо у њему“, додао је он. Фицо је подсетио да је Словачка почела да председава након изласка Велике Британије из ЕУ и истакао да се данас у Паризу на нивоу министара разматрало питање будуће Европске уније у новим условима.

„Поштовани господине председниче, они добри односи који постоје између Словачке Републике и Руске Федерације дају нам све могућности како бисмо били у стању да вратимо односе — економске и друге — на онај ниво који је био досад“, додао је Фицо.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут