Захарова: Тешко је говорити о зони забране летова изнад Сирије

26-08-2016 07:34:38 | | / vostok.rs |


Представница руског Министарства одбране Марија Захарова коментарисала је речи министра одбране Ирана који је замерио Москви откривање података о бази Хамадан. Она је рекла да Русија узима у обзир само званичне изјаве иранске стране.

„Ко је то изјавио? Каква је то изјава? Хајде да видимо да ли је та изјава званична и да ли одражава заједничко становиште земље. Чини ми се да треба почети од тога. Ми одржавамо са Ираном, са званичним лицима, контакте на свим нивоима. Наше акције су договорене“, нагласила је Захарова одговарајући на захтев новинара да коментарише речи министра одбране Ирана. Говорећи о изјавама појединих политичара или људи који представљају естаблишмент, Захарова је рекла да прво треба схватити да ли оне представљају званичну тачку гледишта државе.

„Полазимо од званичних изјава Техерана и координирамо своје активности са званичним Техераном. А то што постоје неке изјаве политичара, они зато и јесу политичари“, додала је она.

Прошле недеље су руске ваздухопловне снаге први пут користиле ирански аеродром Хамадан за ваздушне нападе на објекте терористичке организације ДАЕШ и Нусра фронт. Након тога је Министарство одбране Русије саопштило да су се руски авиони из иранске базе вратили у Русију. У Министарству су навели да даље коришћење иранске базе Хамадан зависи од договора двеју земаља и ситуације у Сирији.

Захарова је скептична према могућности стварања зоне забране летова у Сирији. Она сматра да је, с обзиром на искуства у Либији, „тешко говорити о томе“.

„У светској пракси постојало је искуство стварања зона забране летова у Либији и сви се сећамо како се то завршило. Сећамо се ко их је покренуо, они су чак добили одобрење и сагласност СБ УН, али, како је то учињено у пракси… У принципу, после тога је тешко говорити о стварању зона забране летова, јер се сећамо чиме се завршио недавни покушај“, рекла је Захарова на конференцији за медије. Она је истакла да акције на територији Сирије треба да се спроводе на основу међународног права у координацији са Дамаском и на основу одлука које су донете у оквиру Међународне групе за подршку Сирији и прошле кроз СБ УН.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут