Русија забринута због турских операција у Сирији

25-08-2016 09:14:48 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије изразило је дубоку забринутост због војних операција Турске у Сирији, упозоривши на растуће напетости због напада Анкаре на припаднике курдских милиција на граници.

Русија, која је савезник сиријског режима, успоставила је чвршћи однос са сиријским Курдима који су недавно отворили и представништво у Москви.

„Дубоко смо забринути због онога што се догађа у пограничном подручју између Сирије и Турске“, навело је Министарство у саопштењу. Ваздушне и копнене операције Турске ризикују да додатно погоршају ситуацију у зони конфликта, упозорила је Москва. „Турска офанзива, на чијој су мети и екстремисти ДАЕШ-а и курдске милиције у Сирији, могла би да доведе до смрти цивила и распламсавања међунационалних тензија између Курда и Арапа“, навело је Министарство спољних послова Русије.

Москва, која је у септембру почела кампању бомбардовања положаја терористе, којом подржава снаге Башара ал Асада, сматра да се сиријски сукоб може решити искључиво на чврстим основама међународног права и позива на „широки дијалог унутар Сирије уз учешће свих етничких група и вероисповести, укључујући Курде“, наводи АФП. Анкара сматра да је смена Асада од кључног значаја за окончање сукоба са чим се Русија и Иран не слажу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут