„Зидојче цајтунг“: Деловање Русије на Блиском истоку пример како она успева да изненади Запад

22-08-2016 08:14:09 | | / vostok.rs |


Деловање Русије на Блиском истоку један је од примера како она успева да изненади Запад, пише новинар немачког листа „Зидојче цајтунг“ Томас Авенаријус.

Према мишљењу аутора, Запад није способан да спречи блискоисточну политику Москве:

„Шеф Кремља упорно дрско избезумљује, прави будалама и изненађује своје противнике, а нико га у томе не спречава.“

Русија је успела да попуни вакуум који је образован после повлачења САД са Блиског истока, сматра новинар, а као преломни тренутак наводи сукоб у Сирији.

Употреба авијације дала је Москви знатну предност, омогућивши јој да стабилизује позицију сиријског председника Башара ел Асада и да Русија поново постане „утицајан фактор на позорници Блиског истока“.

„На бојном пољу“ у Сирији Москва је стекла савезнике: не тако давно ирански лидер ајатолах Хомеини сматрао је СССР „ђавољом супердржавом“, а његов наследник је сада уступио авио-базу руским бомбардерима.

А онај ко је нашао заједнички језик са Ираном ускоро би могао да се стационира и у Ираку, наглашава новинар.

Према његовом мишљењу, Русија би могла да постане „незванични партнер шиитске осовине“ на Блиском истоку: Ирана, Ирака, Сирије и „Хезболаха“ у Либану. САД у међувремену губе своје партнере суните, наводи он.

Пропаст „Арапског пролећа“ учврстио је исламисте и дискредитовао западни друштвени модел.

„Политика САД у Сирији чини се бесмисленом не само устаницима. Ако се Москва представља као организациона снага то, у најмањој мери, наилази на пријатељски одзив“, објашњава аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут