На Криму откривен споменик Катарини Другој

21-08-2016 09:15:41 | | / vostok.rs |


Споменик царици Екатерини Другој свечано је откривен у једном од централних паркова Симферопоља, скоро сто година након што су га уклониле совјетске власти.

Церемонији је присуствовао премијер Крима Сергеј Аксјонов, као и председник скупштине Владимир Константинов.

Споменик царици постављен је 1890. године на територији градског парка (сада Парк културе и одмора) у част стогодишњице придруживања Крима. Међутим, 1921. године споменик су срушиле совјетске власти. Почетком 2000-их, на месту где се некада налазио споменик постављена је спомен-плоча. Реновирање споменика почело је након уједињења Крима са Русијом. Идеју је реализовало „Руско јединство“ у сарадњи са Фондом Светог Василија Великог.

Споменик је висок 10 метара и тежак седам тона. Горњи део статуе царице је од бронзе, постоље од гранита, а са стране су статуе кнеза Василија Долгорукова-Кримског и Григорија Потемкина Тауриде, као и бисте команданта пука Александра Суворова и руског изасланика у Турској Јакова Булгакова. Сви ови хероји ере Екатарине Друге били су укључени у припајање Крима Русији.

На почетку откривања споменика интонирана је химна Русије и Републике Крим. „Ово је значајан догађај за Крим. Обнављамо историјску правду, враћамо споменик великој руској царици која је дала посебно значајан допринос историји руске државе и историји Крима, јер је у 18. веку Крим, такође, постао део Русије“, рекао је Аксјонов.

На задњој страни гранитног постоља налази се нова меморијална плоча која није била на оригиналу: „Споменик је подигнут у част придруживања Крима Русији 2014“. Аутори споменика су московски вајари Константин и Игор Кубишкин и Игор Јаворски.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут