Грушко: На Криму се увек кроз историју налазио веома озбиљан војни контингент

19-08-2016 09:45:01 | | / vostok.rs |


Повећање руске војске на Криму није усмерено против НАТО-а или неког другог, изјавио је стални представник Русије при Алијанси Александар Грушко.

Раније је прес-служба Војног округа Русије саопштила да је у августу Крим, између осталог, добио противваздушни ракетни систем С-400 „Тријумф“.

„Да кажем директно, ако се говори о схватању онога што ми радимо на Криму, овде је присутан измишљени елемент застрашивања јавног мњења. У ствари, у НАТО-у одлично знају да се на Криму увек кроз историју налазио веома озбиљан војни контингент“, нагласио је стални представник Русије при НАТО-у.

Према његовим речима, тамо су се налазили не само ратни бродови, већ и копнене и ваздушне снаге, као и озбиљне противбродске и ПВО јединице.

„Зато, то што ми сада радимо, са тачке гледишта односа снага, није новост ни за земље НАТО-а“, рекао је Грушко.

Заједно са тим, он је признао да Русија у војном планирању узима у обзир промене које се дешавају на јужној граници.

„Видимо да јачање источног обода НАТО-а о којем се говорило на самитима у Велсу и у Варшави добија потпуно конкретне обрисе, видимо све чешћа упловљавања бродова нерегионалних држава у Црно море, чујемо позиве да се створи нека група НАТО-а у Црноморском басену. Све то не треба да остане без наше пажње“, нагласио је дипломата.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут