Наришкин: Обновићемо сарадњу са украјинским парламенром, али не са овим сазивом

19-08-2016 09:25:27 | | / vostok.rs |


У Русији ће 18. септембра бити одржани избори за Доњи дом Парламента, Државну думу. О основним спољнополитичким приоритетима земље, посетама европских парламентараца Криму, и обнављању сарадње са украјинским колегама за РИА Новости говори председник Државне думе Сергеј Наришкин.

Какви су приоритети новог сазива руског парламента у међународним односима? Ко су кључни партнери Москве?

— Дума ће се и даље залагати за отворен дијалог са нашим страним партнерима зарад унапређења билатералне сарадње и развоја Европе и целог света. Парламентарци ће и даље бранити националне интересе у дијалогу са нашим колегама, укључујући и западне. У сваком случају, приоритет је парламентарна сарадња у оквиру Евроазијске економске уније, Шангајске организације за сарадњу, Организације за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ), савезне државе Русије и Белорусије, као и БРИКС-а. Оснивали смо и нови формат — састанак председника парламента земаља велике Евроазије.

Русија је позвала низ међународних парламентарних организација да посматрају изборе. Да ли су се сви пристали?

— Позвали смо представнике ПС ОЕБС, ПС Заједнице независних држава, међупарламентарне скупштине Организације за црноморску економску сарадњу и других организација. Сви су потврдили спремност да учествују на изборима као посматрачи. Такође, Централна изборна комисија је позвала и представнике 44 стране амбасаде у Москви. Очекујемо велики број посматрача на изборима, јер је у нашем интересу да покажемо да се избори у Русији одржавају у складу са међународним нормама.

Али из познатих разлога Русија није упутила позив ПС Савета Европе… Да ли је могуће обнављање сарадње са овом организацијом након избора и промена у саставу наше делегације?

— У праву сте. Посматрача ПС Савета Европе на изборима у Русији неће бити, јер је ова институција одузела руској делегацији право гласа, а самим тим одузела је себи и право да посматра изборе у Русији.

Избори неће утицати на односе са ПС СЕ, јер се већ неколико година ова организација не понаша у складу са статутом Савета Европе. Одузимање права гласа представља кршење принципа равноправности, то је недопустиво за организацију која претендује да буде свеевропска платформа за дијалог. Мислим да ново руководство ПС тежи дијалогу са Русијом. Наравно, ми то подржавамо, али очекујемо да ће сви чланови ПС СЕ схватити да је неопходан равноправан и директан дијалог. Планирам да се састанем са руководством ПС у Москви већ почетком септембра.

Француски парламентарци су недавно по други пут посетили Крим. Да ли политичари из других земаља често изражавају жељу да дођу на полуострво и да виде како људи стварно живе?

— Ове године су Крим посетили парламентарци из Италије и Израела. Долазила је делегација пољских новинара, као и представници локалних власти европских земаља, и наравно, бизнисмени, између осталог и из земаља чланица ЕУ, иако су на снази такозване „санкције“. Упркос томе, бизнисмени, политичари и туристи долазе на Крим јер сматрају да је то интересантно и корисно. И то је добар сигнал.

Да ли је могуће обнављање сарадње са украјинским парламентарцима?

— Сигурно ћемо обновити ову сарадњу, али не мислим да је то могуће са овим сазивом украјинског парламента. Ова Рада је изабрана уз лупање бубњева, звиждуке, масовно скакање и уз пратњу националистичких и радикалних изјава. Као резултат тога, нису све релевантне политичке снаге заступљенe у украјинском парламенту. Али и даље одржавамо контакте са одређеним бројем посланика и њих ће бити све више. Убеђен сам да ће Русија и Украјина кад-тад успоставити међупарламентарни дијалог који приличи двема великим европским земљама и братским народима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ