73. Венецијанцки филмски фестивал: Премијера филма Емира Кустурице „На млијечном путу“ 9. септембра

16-08-2016 09:59:51 | | / vostok.rs |


Свечано отварање једног од најпрестижнијих филмских фестивала заказано је за 31. август, док је предпремијерно вече резервисано за пројекцију кинематографског остварења италијанског редитеља Луиђија Коменчинија „Сви идите кући!“.

Да подсетимо, Венецијански филмски фестивал (Мостра) настао је 1932. године као део Венцијанског бијенала и као такав представља колевку филмских фестивала. „Златни лав“, као главна награда на Филмском фестивалу у Венецији, додељује се сваке године за најбољи филм, „Сребрни лав“ за филмове који су освојили друго место по гласовима жирија, „Квир лав“ за најбоље филмове са ЛГБТ тематиком, „Волпи пехар“ за најбољег глумца и најбољу глумицу и награда „Голден Осела“ за најбоље редитеље, сценаристе, костимографе и друге стручњаке из света филма.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал биће одржан на острву Лидо у периоду од 31. августа до 10. септембра. Током 11 фестивалских дана биће приказано десетине филмских остварења у оквиру главног такмичарског програма, програма ван конкуренције, али и „омаж пројекција“ посвећених италијанским класицима.

Дугометражни филм прослављеног србског и светског редитеља Емира Кустурице, „На млијечном путу“, биће премијерно приказан деветог фестивалског дана (09. септембра) у оквиру главног такмичарског програма „Венеција 73“. Ратна драма у којој главне улоге тумаче редитељ Емир Кустурица и италијанска глумица Моника Белучи, биће у конкуренцији за Златног лава, са још 19 филмова који ће премијеру имати управо на Венецијанском филмском фестивалу.

Фото: М. Цветковић

Фото: М. Цветковић


Председник жирија 73. Мостре је британски редитељ Сем Мендес, познат по кинематографским остварењима „Америчка лепота“, „Вртлог живота“, „Спектра“ и „Скајфол“. Као председник жирија, вишеструко награђивани редитељ овог пута ће уручивати награде редитељима и глумцима најбољих филмова, последње фестивалске вечери.

У званичној конкуренцији за награде су следећа остварења: „Тhe Bad Batch“ (САД) у режији Ане Лили Амирпур, са Кијану Ривсом, Џим Керијем и Ђовани Рибизијем у главним улогама; „Une Vie“ (Француска, Белгија) у режији Стефана Бризеа, са Џудит Кемла у главној улози; „La La Land“ (САД) у режији Дејмијана Шазела, са Рајаном Гослингом, Емом Стоун и Џон Леџендом у главним улогама; „The Light Between Oceans“ (САД, Аустралија, Нови Зеланд) у режији Дерека Кианфранса, са Мајкл Фасбендером и Алисијом Викандер у главним улогама; „El Ciudadano Ilustre“ (Аргентина, Шпанија) у режији Маријана Кона и Гастона Дупрата, са Оскаром Мартинезом у главној улози; „Spira Mirabilis“ (Италија, Швајцарска) документарац у режији Масима Д’анолфија и Мартине Паренти; „The Woman Who Left“ (Филипини) у режији Лав Дијаза, са Каро Сантос-Конћо у главној улози; „The Untamed“ (Мексико, Данска, Француска, Немачка, Норвешка) у режији Амата Ескалантеа, са Рут Рамос у главној улози; „Nocturnal animals“ (САД) у режији Тома Форда, са Џејк Гиленхалом и Ејми Адамс у главним улогама; „Piuma“ (Италија) у режији Роана Џонсона, са Луиђи Феделе у главној улози; „Paradise“ (Русија, Немачка) у режији Андреја Кончаловског, са Јулијом Висоцкајом у главној улози; „Brimstone“ (Холандија, Немачка, Белгија, Француска, Уједињено Краљевство, Шведска) у режији Мартина Колховена, са Дакотом Фенинг и Гај Пирсом у главним улогама; „На млијечном путу“ (Србија, Уједињено Краљевство, САД) у режији Емира Кустурице, са Моником Белучи, Емиром Кустурицом, Слободом Мићаловић и Предрагом Манојловићем у главним улогама; „Jackie“ (САД, Чиле) у режији Пабла Лорена, са Натали Портман у главној улози, „Voyage of Time: Life’s Journey“ (САД, Немачка) документарац у режији Теренса Малика, са Кејт Бланшет у главној улози; „El Cristo Ciego“ (Чиле, Француска) у режији Кристофера Мареја, са Мајкл Силвом у главној улози; „Frantz“ (Француска, Немачка) у режији Франсоa Озона, са Пјер Нинијем у главној улози; „Questi Giorni“ (Италија) у режији Ђузепеа Пићонија, са Маргаритом Бај у главној улози; „Arrival“ (САД) у режији Дениса Виљенуеве, са Ејми Адамс и Форестом Витакером у главним улогама и 3D кинематографско остварење у режији Вима Вендерса „The Beautiful Days of Aranjuez“ (Француска, Немачка) са Редом Катебом и Ник Кејвом у главним улогама.

Анђела Андрић