Шојгу: Русија својим деловањем спречила напад НАТО снага на Сирију

15-08-2016 02:50:24 | | / vostok.rs |


Русија је својим деловањем спречила масивни напад НАТО снага по Сирији крстарећим ракетама, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Према Шојгуовим речима, план је био да НАТО бомбардује Сирију користећи 624 крстареће ракете.

„Ситуација се стално мењала када је реч о Сирији. Међутим, ако се запитате, шта би било да наш председник није успео да их убеди и реализује идеју уништавања хемијског наоружања? Било је само питање тренутка када би НАТО испалио 624 крстареће ракете на Сирију“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, напад таквих размера би уништио инфраструктуру Сирије, те би било веома тешко обновити је.

Подсетимо, током 2013. године на преговорима у Женеви Русија је успела да убеди САД о могућности решавања сиријског конфликта мирним путем, након што су се појавиле прве вести о коришћењу хемијског наоружања у близини Дамаска.

Све стране су се договориле да се неће мешати војно, док је Сирија обећала да ће уништити хемијско наоружање до средине 2014. године.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да су Русија и САД веома близу почетка заједничке борбе против терориста у сиријском граду Алепу.

„У току су активни преговори са америчким партнерима, како у Женеви тако и у Оману, а практично су на сталној линији и колеге из Вашингтона“, рекао је он.

Према његовим речима, на помолу је договор који ће омогућити да се Русија и САД заједнички боре да се на тој територији успостави мир како би људи могли да се врате својим кућама.

Шојгу је прецизирао да је реч искључиво о Алепу, а не о остатку земље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут