Земље Европске уније требало би да се дистанцирају од НАТО-а

15-08-2016 09:40:36 | | / vostok.rs |


Земље Европске уније требало би да се дистанцирају од НАТО-а када буду стварале нови „одбрамбени шенген“, изјавио је генерал у пензији Дидије Тузан, председнички кандидат на изборима у Француској 2017.

У интервјуу за Спутњик, генерал Тузан, који се пензионисао након 31 године службе у војсци, позвао је земље ЕУ да се дистанцирају од НАТО-а приликом формирања предложене обрамбене уније.

Интервју је настао након што је француски лист „Монд“ објавио чланак италијанских министара одбране и спољних послова, Роберте Пиноти и Паола Ђентилонија, који су позвали на покретање новог пројекта „врсте одбрамбене уније“, или „одбрамбеног шенгена“.

„Важно је да овакав одбрамбени систем буде у интересу Европе, а не Америке. Јасно је да Вашингтон и европске земље немају заједничке интересе у свету“, истакао је Тузан.

Он је додао да он „снажно подржава идеју европске одбране, али под одређеним условима“, које би требало да укључују могућност да се земље ЕУ дистанцирају од НАТО-а.

„Неопходно је да се развије заједничка стратегија, нађе нека врста јединственог европског суверенитета и формулишу заједнички циљеви. Уколико буде спроведена, ова иницијатива одбрамбеног шенгена могла би да постане европски стуб НАТО-а. У том случају, ми ћемо само ојачати НАТО, што нас тренутно води ка рату“, истакао је француски генерал.

Тузан је рекао да нова структура не би требало да замени НАТО, али је додао да је савез у суштини повратак у време Хладног рата против Совјетског Савеза који више не постоји.

„Русија више није непријатељ Европе и неопходно је да се драстично промени структура укључивањем Русије и осталих земаља за решавање савремених изазова“, истакао је он.

Што се тиче НАТО-а, он би требало да буде трансформисан у организацију за промовисање мира у свету, а не обратно.

У чланку „Монда“ италијански министри изјавили су да би резултат британског референдума о изласку из ЕУ и недавни терористички напади у Европи могли да подстакну чланице ЕУ да предузму ефикасније безбедносне мере, укључујући и оне у сектору одбране.

Што се тиче одбрамбеног шенгена, циљ иницијативе неће бити стварање „европске војске“, већ „европских мултинационалних снага“.

​Министри су рекли да ће снаге имати једну команду и буџет и неће се такмичити са НАТО-ом, већ ће допуњавати савез“.

Током последњег самита НАТО-а у јулу у Пољској, алијанса се сложила да ће разместити четири батаљона у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској. Њене земље-чланице такође су одлучиле да покрену европски ракетни штит и појачају своје присуство у Црном мору.