Косачов: Запад обесхрабрен последњим акцијама Кијева

13-08-2016 12:54:34 | | / vostok.rs |


Запад је обесхрабрен последњим акцијама Кијева и није спреман да тако безусловно подржава украјинске власти, као пре, изјавио је шеф комитета Савета федерације за међународне послове Константин Косачов, коментаришући телефонски разговор потпредседника САД Џозефа Бајдена и украјинског лидера Петра Порошенка.

Бајден је на крају телефонског разговора са Порошенком позвао Кијев да избегава ескалацију напетости са Русијом. САД су позвале руску страну да исто то уради.

„Синоћни телефонски разговори Бајдена са Порошенком и Могеринијеве са Климкином о Криму — мада и не баш јасни, ипак су знаци да је Запад обесхрабрен последњим авантурама Кијева и да није спреман да га подржава као пре“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Формулацију САД да „све стране треба да омогуће деескалацију напетости“ Косачов је назвао кораком напред у поређењу са ранијим „ми смо на вашој страни, за све је крива Русија“.

„Ови разговори по први пут за дуго време не изгледају као безусловна демонстрација антируске солидарности“, сматра парламентарац.

Политичар је претпоставио да ће „доћи време када ће Запад скупити мудрости и храбрости да назове ствари својим именима“ и дати „исцрпну оцену праксе државног тероризма“.