Москва разматра раскид дипломатских односа са Кијевом

12-08-2016 11:53:54 | | / vostok.rs |


Москва разматра опције одговора на покушај украјинске обавештајне службе да организује диверзије на Криму. Међу њима је и раскид дипломатских односа између две земље, пише лист „Известија“, позивајући се на извор у руским спољнополитичким круговима.

„Известија“ пише да би Москва могла да затворити Амбасаду Русије у Кијеву и да повуче све дипломате.

„Једна од могућих опција оштрог одговора могао би да буде раскид дипломатских односа. У Москви разматрају ту опцију. Ипак, последњу реч ће дати шеф државе који ће донети одлуку на основу сакупљених података“, наводи извор листа.

„Што се тиче раскида дипломатских односа — то је прерогатив шефа државе. Међутим, Москва мора да ревидира односе са Кијевом узимајући у обзир последње догађаје“, објаснио је руском листу заменик шефа међународног комитета Савета федерације Владимир Џабаров.

Украјинске власти још увек нису прихватиле акредитиве новог амбасадора, па сада интересе Москве у земљи заступа привремени повереник Сергеј Торопов.

Федерална служба безбедности Русије спречила је раније извођење терористичких напада на Криму, које је припремало Министарство одбране Украјине. ФСБ је објавио име двојице организатора напада. Приликом хапшења терориста, убијен је један припадник ФСБ, док је један војник био жртва отварања ватре са територије Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут