"Челичне ратнице" доказ апсурдности ратовања

28-06-2014 12:59:50 | | СРНА/ mojenovosti.com |

У башти хотела "Платани" у Требињу премијерно је изведена монодрама "Челичне ратнице" у извођењу Јелене Иванишевић-Пауновић, која је и аутор текста.

Пауновићева је рекла да је монодрама настала на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија ратница, а поента текста је да прикаже улогу жене на Балкану у току Првог свјетског рата.

Према њеним ријечима, неке од тих жена су Милунка Савић, Василија Вукотић, Милица Миљанов и друге жене добровољци-војници, хуманитарни радници, болничарке и не само Српкиње, већ и Холанђанке, Американке, Аустријанке.

"Пратећи жива сведочења тих жена и њихове биографије, монодрама ствара слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе. Жене су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и доследност, служиле за пример, поштовање и постале сведочанство нехуманог времена рата", рекла је Пауновићева новинарима након синоћње премијере.

Она каже да је представа концентрисана на Први свјетски рат, али и на вријеме прије и послије Великог рата, напомињући да су њен одабир оне жене који су се налазиле у првим борбеним редовима и живот дале у тим борбама.

"Улога жене у ратовима је била веома значајна. Оне су те које су видале ране, a њихово присуство је доказ апсурдности појаве рата", каже ова глумица која живи и ради у Стокхолму.

Организатор синоћње премијере је Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Србско просвјетно друштво "Просвјета" - Градски одбор Требиње.