Могуће обнављање „Јужног тока“

08-08-2016 09:52:16 | | / vostok.rs |


Бугарска и Русија могле би да обнове раније отказане енергетске пројекте, укључујући и „Јужни ток“, изјавио је бугарски премијер Бојко Борисов.

„Бугарска и Русија су се договориле да формирају радне групе за обнављање руских енергетских пројеката, укључујући и изградњу гасовода ’Јужни ток‘“, наводи речи Борисова агенција „Блумберг“.

Прошлог петка председник Русије Владимир Путин телефоном је разговарао са премијером Бугарске. Током разговора разматрана су актуелна питања билатералне сарадње са акцентом на реализацију заједничких пројеката у области енергетике.

Русија је у децембру 2014. године објавила саопштење о прекиду „Јужног тока“ који је требало да пређе преко територије Бугарске, Србије и Мађарске, у корист новог гасовода према Турској („Турски ток“). Међутим и тај пројекат је „замрзнут“ због захлађивања политичких односа Москве и Анкаре.

Разлог за напуштање пројекта „Јужни ток“ био је став Европске уније — према трећем енергетском пакету, једној те истој компанији је забрањено да комбинује производњу и транспорт гаса.