Саудијска Арабија смањила цене нафте

06-08-2016 11:09:14 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија, која је на азијском нафтном тржишту конкурент Русији, Ираку и Ирану, смањила је прошлог викенда цене нафте како би сачувала свој удео на овом великом тржишту, пише Волстрит џурнал.

Прошле недеље Саудијци су спустили цене за азијске клијенте од 0,70 до 1,30 долара за барел у зависности од врсте нафте. На овај начин, цена за сирову нафту у свету пала је испод 42 долара за барел.

„Смањење је изведено како би се убедили да Саудијска Арабија остаје конкурент продавцима из других земаља Блиског истока и Европе“, навео је извор упознат са овим питањем.

Одлуци да се смање цене је претходила негативна динамика за Саудијску Арабију у очувању свог удела азијског тржишта. Ирак је претекао Саудијце у продаји нафте Индији, а у Кини Ријад губи своје позиције у поређењу са руским извозом. Осим тога, Саудијска Арабија се суочава са притиском од стране Ирана, коме су укинуте санкције које су раније ометале испоруке нафте на светска тржишта.

Снижавање цене саудијске нафте се не објашњава само конкуренцијом, већ и жељом да се стимулише потражња на кинеском тржишту.

Нафта марке „брент“ се 2. августа први пут од априла месеца спустила до 42 долара за барел, док је нафта марке WTI појефтинила до 39 долара за барел.