Русија најављује производњу властитог процесора "Баикал"

25-06-2014 12:39:38 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Руска влада одлучила је да подржи амбициозни пројекат израде домаћег процесора, који би требало да замјени досадашње Интелове и АМД-ове моделе у владиним компјутерима и серверима.

Разлог томе је неповјерење у америчке компаније и њихове производе (у овом случају у Интел и АМД), јер се спекулише о блиској сарадњи тих двеју фирми са америчком безбједносном агенцијом НСА, пише Буг.хр.

Како наводи овај портал, Руси страхују да се унутар процесора поменутих компанија налази и скривени „бекдор“ (backдdoor) који би Американцима могао да послужи за упад у руске државне рачунаре, а тиме и увид у најстроже чуване државне тајне.

Како би такав сценарио спријечили, Руси су одлучили да направе властити процесор – „Баикал“.

Будући да је руска влада још 2010. године донијела одлуку да сви владини рачунари морају што хитније прећи са „Виндоуса“ на „Линукс“.

Одлучено је да основа новог руског „Баикал“ процесора буде 64-битни „АРМ кортекс-А57″ процесор. Потребна новчана средства обезбједиће сама руска влада, а израда је повјерена фирми Т-Платформс, која се бави израдом супер-рачунара.

Како наводи исти извор, о успјешности ове компаније свједочи и податак да је у априлу 2013. године дошла на америчку „црну листу“, којом се забрањује продаја рачунарских чипова Т-Платформса било гдје у свијету, ако је за израду истих коришћена америчка технологија. Почетком ове године забрана је, ипак, укинута.