Комисија МОК-а ће донети коначну одлуку о учешћу руских атлетичара на ОИ

31-07-2016 11:26:21 | | © Maxim Shemetov / Reuters/ vostok.rs |


Међународни олимпијски комитет саопштио је да ће посебна комисија од три члана имати последњу реч у одређивању који руски спортисти испуњавају услове за Олимпијаду. Комисија ће разматрати и случајеве сваког спортисте за које је већ одређено да се такмиче.

"Овај комисија ће одлучити да ли ће прихватити или одбити коначне предлоге", рекао је портпарол МОК-а Марк Адамс, док комисија укључује Хуан Антониа Самарана, бившег председника МОК-а од 1980. до 2001. године; Туфи Ерденера, шефа лекарске комисије МОК-а; и Клаудију Бокел, члана Извршног одбора МОК-а и председника Комисије за спортисте МОК-а.


"Важно је да Комисија МОК-а донесе коначну одлуку на основу независног мишљења", додао је он, нагласивши да "не постоји бланкетна одлука. Ради се о појединачним спортиста."

Како би се осигурало да нема "сумњивих" спортиста на играма, комисија ће првенствено узети у обзир мишљење Арбитражног суда за спорт.

Сваку коначну одлуку о сваком спортисти комисија ће донети до 5. августа, пре почетка Олимпијских игара, а Адамс је нагласио да који год од спортиста буде избачен са такмичења, неће бити могућа замена.

Адамс је такође навео да уколико Суд преиначи одлуку Међународне федерације дизача тегова, којом је забрањен наступ руских дизача тегова, комисија ће размотрити и ту одлуку.

Прошле недеље, МОК је одбио да забрани целом руском олимпијском тиму да учествује на Олимпијади, супротно препоруци Анти-допинг агенције, која је заговарала кажњавање свих руских спортиста, позивајући се на наводе о спрези државних органа Русије са допинг скандалом, а по извештају канадског спортског адвоката Ричарда Мекларена.

РТ, Восток