Пентагон: До 2035. године Русија и Кина би се могле изједначачити са САД

31-07-2016 09:59:00 | | / vostok.rs |


До 2035. године Сједињене Америчке Државе би могле да се нађу у ситуацији да се Русија и Кина изједначе с њима или да превазиђу Запад на економском и војном плану, наведено је у документу „Опште оперативне околности 2035“ који је објавио Истраживачки центар Пентагона.

У извештају се наводи да ће за 20 година САД и њихови савезници живети у свету у којем ће формирање глобалног поретка у облику на који су они навикли после завршетка Хладног рата бити сложено, ако не и немогуће.

„Државе чији утицај стално расте, на пример Кина, Русија, Индија, Иран и Бразил, све чешће изражавају незадовољство својим позицијама, правима и овлашћењима у постојећем међународном систему“, наведено је у истраживању.

Русија ће наставити да модернизује своје копнене, ваздушне и морнаричке међуконтиненталне нуклеарне капацитете и да остварује мере обуздавања, међу којима су „неочекиване нуклеарне вежбе, летови бомбардера и стратешки извиђачки летови изнад територије САД“.

У извештају се Русија, Кина, Индија и друге земље називају „државама-ревизионистима“ које ће закључивати алтернативне савезничке споразуме док ће ресурси Запада који се смањују негативно утицати на доминацију Вашингтона у свету.

Наглашава се да засад нема те снаге која би отворено могла да се супротстави глобалном утицају Америке, али да се она и њени савезници и партнери више не развијају брзином којом се развијају њихови потенцијални супарници.

„И не само то, будућа научна и техничка достигнућа довешће до учвршћивања паритета играча на светској сцени и омогућиће потенцијалним противницима да ефикасније упуте изазов глобалним интересима САД“, закључују аутори извештаја.