Шојгу отворио Међународне војне игре

30-07-2016 11:17:37 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије генерал армије Сергеј Шојгу отворио је Међународне војне игре у Парку културе и одмора „Патриот“ у предграђу Москве.

„Пре годину дана одржане су прве Међународне војне игре. Замишљене као један од облика борбене обуке војске, оне су постале сјајна представа и изазвале велико интересовање у земљи и иностранству. Данас отварамо нову сезону такмичења војних професионалаца“, изјавио је Шојгу на отварању „АРМИ 2016“.

„Истина, принцип ’важно је учествовати, а не победити‘ овде не важи. За војнике сваки задатак мора бити испуњен. Ако си стао на старт — победи! Охрабрујуће је да се људи са оружјем у рукама сматрају пријатељима, а претеће борбене машине служе као средство за спортске борбе“, нагласио је министар.

Игре ће бити одржане од 30. јула до 13. августа истовремено на 20 полигона, од којих се 19 налази на граници три војна округа — Западног, Јужног и Централног, од Сибира до Калиљинграда, од Санкт Петербурга до Севастопоља. Поморска такмичења биће одржана на Балтичком, Црном и Каспијском мору.

Ове године, за разлику од претходних, игре ће бити одржане на територији две земље — Русије и Казахстана.



Програмом игара предвиђена су 23 копнена, ваздушна и поморска такмичења.

Према подацима Министарства одбране Русије, на Међународним војним играма учествоваће око три хиљаде људи који чине 121 тим из 19 држава који представљају Европу, Азију, Африку и Латинску Америку. Једанаест земаља послало је своје посматраче.

„Најбројнији тимови долазе из Кине и Казахстана. Кинески војници учествоваће на 22 такмичења, а тимови из Казахстана на 21. Руски војници учествоваће на сва 23 такмичења“, навели су раније у Министарству одбране Русије.

„Игре ће бити затворене 13. августа на свечаној церемонији која ће бити одржана на полигону ’Алабино‘ у Московској области и на којој ће учествовати представници тимова и војске свих земаља-учесница игара“, наводи се у саопштењу Министарству одбране.