Ердоган жели војску да стави под своју контролу

30-07-2016 09:43:58 | | / vostok.rs |


Турски парламентарац изјавио је да председник Реџеп Тајип Ердоган, у свом огромном ремонту војске земље након неуспелог пуча, покушава да стави турске оружане снаге и националне обавештајне службе под директну председничку контролу.

Након петочасовног састанка са високим представницима турског Врховног војног савета којим је председавао премијер Бинали Јилдирим, Ердоган је најавио своју одлуку да задржи на својим местима команданта оружаних снага Хулусија Акара и команданте копнених, ваздушних и поморских снага. Извршене су само неке мање промене у војном врху.

Међутим, неких 40 одсто генерала и адмирала, заједно са готово 1700 војних лица је притворено, јер је Ердоган навео да су другој по величини НАТО сили потребне нове снаге.

Ердоганов циљ да војне снаге и обавештајне службе, којима тренутно руководи премијер, стави под председничку контролу, захтеваће промену устава, наводе турски медији. Да би ово остварио Ердоган мора добити подршку опозиционих партија у парламенту, што је нешто за шта многи тврде да неће моћи да постигне.

„Председник је рекао да… ће размотрити са опозиционим партијама стављање Генералштаба и обавештајне службе под контролу председника“, изјавио је представник парламента.

Џејсон Диц из AntiWar.com сматра да је турска војска историјски уживала велики степен аутономије и себе доживљавала као „заштитника“ демократије у Турској. То је доводило до бројних успешних војних удара у недавној турској историји када је војска осећала да јој власт угрожава аутономију. Ердоган покушава да ту аутономију ограничи, што вероватно указује на разлоге иза недавног покушаја пуча.

Уколико Ердоган успе да преузме контролу над свим снагама, то ће означавати историјски помак у равнотежи снага у земљи, што је „драматична промена за структуру Турске“, наводи Диц.