Москва ће проучити све предлоге УН о хуманитарној операцији у Алепу

30-07-2016 09:06:00 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије пажљиво ће проучити све предлоге специјалног изасланика Уједињених нација за Сирију Стафана де Мистуре у вези са руском хуманитарном операцијом у Алепу. Многи од њих треба да буду подржани, саопштио је новинарима заменик ресорног министра Анатолиј Антонов.

Он је истакао да је улога УН веома важна у указивању хуманитарне помоћи житељима Алепа.

„Спремни смо за тесну и конструктивну сарадњу са свим међународним хуманитарним организацијама и, разуме се, са канцеларијом специјалног изасланика Уједињених нација за Сирију“, изјавио је Антонов.

Он је додао да ће хуманитарни коридори бити отворени како из Алепа, тако и ка том граду.

„Истовремено, нећемо дозволити да се ти коридори користе за продирање бораца у град и за снабдевање терориста оружјем и муницијом“, нагласио је Антонов.

У Вашингтону за сада не коментаришу предлоге Де Мистуре и проучавају детаље, изјавио је у петак портпарол Стејт департмента САД Џон Кирби.

„Видели смо коментаре специјалног изасланика о потенцијалној улози УН и покушавамо да разјаснимо шта је имао у виду. САД немају став о том предлогу“, рекао је Кирби новинарима.

У четвртак је Русија, заједно са сиријским властима, почела да спроводи хуманитарну операцију великих размера у Алепу. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да ће бити створени три коридора за цивиле и борце који желе да предају оружје и један за борце са оружјем и техником.

Раније је специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура, коментаришући почетак хуманитарне операције, рекао да поздравља „сваку иницијативу за помоћ цивилима у зонама борбених дејстава, посебно у Сирији данас“.

Специјални изасланик је при томе нагласио да заједничка руско-сиријска операција треба да буде побољшана. Он је предложио Русији да остави три хуманитарна коридора у источном Алепу за хуманитарне организације Уједињене нације и њене партнере у Сирији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут