Путин у суботу у Словенији

28-07-2016 12:06:53 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин допутоваће у суботу 30. јула у једнодневну посету Словенији, где ће, како је најављено, разговарати са руководством те земље и учествовати на меморијалној церемонији поводом обележавања стогодишњице изградње Руске капелице, на превоју Вршич.

Руска капелица подигнута је пре тачно сто година, а симбол је пријатељства двају народа који, како се оцењује, и данас имају изузетно добре односе.

Председник ће такође открити споменик погинулим руским и совјетским војницима у Љубљани, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Ради се пре свега о меморијалној церемонији поводом обележавања стогодишњице изградње Руске капелице на превоју Вршич. Такође ће у Љубљани бити откривен споменик руским и совјетским војницима који су погинули на територији Словеније током Првог и Другог светског рата“, изјавио је Песков, преносе РИА Новости.

Осим тога, Песков је истакао да ће приликом посете Словенији бити одржани разговори Путина са словеначким државним врхом, а потом су планиране и изјаве за медије.

Песков је, како се наводи, рекао да би Путинову посету Љубљани поделио на два дела: меморијални и радни део.

Словеначки и хрватски медији извештавају да ће током кратког боравка првог човека Русије у Словенији бити предузете најстроже мере обезбеђења, а предвиђено је да ће сви који ће се упутили према Вршичу, где је Руска капелица, на неколико места проћи безбедносну проверу.

Ово је иначе трећа посета Путина Словенији, са којом Русија има и одличну сарадњу на плану економије. Упркос европским санкцијама Словенија није прекидала сарадњу са Русима, а у плану су многи пројекти који ће тек бити реализовани.

Хрватски ауто-клуб је на свом порталу упозорио да се због доласка Путина у Словенију и посете Руској капелици могу очекивати повећане гужве у саобраћају из правца Љубљане и северне Словеније.

Према најавама којима располаже овај клуб, повремено ће бити затворене главне саобраћајнице између Љубљане и тунела Караванке као и сам тунел, на дужи или краћи период због проласка заштићених особа, па ће саобраћај бити могућ само алтернативним правцима.

Подсећа се и да је последњи викенд у месецу, када је шпиц сезоне и велика смена туриста, па се путницима саветује да се добро обавесте о проходности путних праваца, као и да они коју путују авионом на аеродроме дођу нешто раније.