Трешње - за шта су све добре

21-06-2014 01:29:27 | | kodren.com/ mojenovosti.com |

Списак материја које садрже трешње је дугачак: витамин Ц за имуни систем, фолна киселина за срце и крвоток, калцијум за кости и гвождје за крв. Медутим, највредније од свих су биљне боје трешања, такозвани антоцијанидини. "Пошто тамне трешње садрже више боје, оне су и здравије", каже Банкхофер.

Немачки лекар Лудвиг Кох који је сам патио од костобоље покренуо је 50-тих година прошлог века студију с пацијентима који пате од реуме и костобоље. Од тада је доказано да трешње смањују ниво мокраћне киселине и лече упале.

Антоцијанидини имају и козметичко дејство. Они јачају везивно ткиво и спречавају настанак бора тако што уништавају штетне ензиме које кожу чине старом и набораном. Трешња је природни лек против целулита јер може да спречи његов настанак.

Помоћу заштитних киселина и воћног шећера подстичу рад стомака, црева и гуштераче и тиме подстичу варење. Томе доприноси и богати удео баластних материја. "Трешње избацују воду и зато растерећују срце и крвоток, активирају јетру и бубреге". Осим тога, бактериолошке супстанце у трешњама спречавају стварање зубних наслага и тако могу да спрече настанак каријеса и проблема са деснима.

Чај од трешње:

Научници с института у Мичигену тврде да трешње имају изузетно антиинфективно деловање, могу да олакшају артритичке болове и извор су антиоксиданаса и мелантонина, који могу да успоре ефекте старења, корисне су и у борби против рака и болести срца.

Уместо аспирина:

Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина.
А још једна добра вест је да не иритирају желудац. Богате су важним флавоноидима изокверцином и кверцином, који представљају најјаче антиканцерогене материје.

Трешње су сјајан извор бора који у комбинацији са калцијумом и магнезијумом повољно делује на здравље костију и њихову густину. Такоде смањују болове у зглобовима који се често јајвљају код људи који имају проблеме са артритисом.

Ипак требало би да знате да трешње не треба да једете пре ручка јер могу да успоре излучивање сокова за варење, што нарочито отежава варење меса. Након трешања не треба да пијете воду, а поготово пиво или алкохолна пића.

Калоријска вредност:

Трешње по шољици сервирања носе око 85 кцал, што је нешто више од вишње, која даје 50 кцал. У тој шољици налази се и 1 грам беланчевина, 19 грама угљених хидрата и око грама масти.

Трешња садржи доста витамина А, нешто витамина Б1, Б2, Б3 и Б6 и око осам милиграма витамина Ц.

Због поређења, јагоде имају око 70 мг Ц витамина на 100 г.

Ипак, трешње имају знатно више пигментних спојева који су богати антиоксидансима. У трешњама има и фолне киселине, калцијума, калијума, гвожда, магнезијума и цинка.

Трешња у медицини:

Уварак од трешњиних петељки одавна се користи као снажан дијуретик који помаже код проблема с притиском, вишком воде у организму и код бубрежних обољења.

У народној медицини користе се скоро сви делови трешњиног дрвета, од смоле и коре, преко листа, петељке, коштице и самог плода.

Њене главне карактеристике су снажно противупално, диуретско и антиоксидативно деловање. Најновија сазнања модерне науке открила су неке механизме деловања супстанци као што су елагинска киселина, које се у већим количинама налазе у трешњама, вишњама, јагодама и малинама. Управо та хемијска супстанца се сматра снажним антиоксидансом који спречава оштецење ДНК ћелије и тиме умањује могућности оболевања од рака.

Трешња као природни лек:
Против болести бубрега и мокраћних органа: препоручује се чај од петељки трешања. Шаку петељки трешања кувајте у литру воде два минута (од тренутка кад вода проври), оставите да мало одстоји, процедите и незаслађено пијте повремено у гутљајима током дана.

За уклањање физичке и умне исцрпљености: три пута на дан једите по 250 г трешања.

Против бубрежних каменаца: кашицицу петељки трешања прелијте са 200 г воде или млека и кувајте 1 до 2 минуте, оставите поклопљено 5 минута, затим процедите и пијте три пута на дан.

Против реуме: током осам дана свакодневно пијте сок од свежих трешања три пута на дан по једну чашу.

Против срчаних сметњи: уситните 25 г коштица трешања и ставите у 80 г јаке ракије да стоји 10 дана на умереној температури, затим пијте 5 капљица тинктуре два пута на дан.