Дворкович: Пројекат „Турски ток“ се налази у раној фази и нема додатних ризика за њега

27-07-2016 07:35:08 | | / vostok.rs |


Пројекат гасовода „Турски ток“ налази се у раној фази и нема много додатних ризика за њега због дешавања у Турској, изјавио је новинарима заменик премијера Русије Аркадиј Дворкович.

„Најнапреднији процес код нас је ’Северни ток 2‘. Овде су у току консултације са ЕУ… Што се тиче ’Турског тока‘, он се налази у раној фази, али уз добру вољу страна може да се напредује довољно брзо“, додао је Дворкович.

На питање о оправданости реализације пројекта усред нестабилне ситуације у региону, он је одговорио: „Сваки региону има своје ризике и своје економске погодности. Када смо доносили одлуку о пројектовању ’Турског тока‘, схватали смо све ове ризике, тако да овде нема много додатних околности“.

Русија је у децембру 2014. због неконструктивног става ЕУ објавила о прекиду „Јужног тока“, који је требало да прође кроз територију Бугарске, Србије и Мађарске, у корист новог гасовода у страну Турске („Турски ток“). Међутим, и овај пројекат био је замрзнут због хлађења политичких односа Москве и Анкаре.

Турска страна потврдила је отвореност става о „Турском току“, а министарства енергетике двеју држава данас ће се консултовати у вези са овим пројектом, изјавио је заменик руског премијера Дворкович.

„У вези са ’Турским током‘ турска страна је потврдила отвореност за наставак дијалога на ту тему. Министар енергетике (РФ Александар Новак) данас ће одржати консултације са својим колегама и по том питању“, рекао је заменик премијера.

Министар енергетике Русије Александар Новак и министар економије Турске Нихат Зајбекчи ће данас разговарати о „Турском току", потврдио је министар економског развоја Русије Алексеј Уљукајев.

„Мој колега (Зајбекчи) састаће се са својим колегом господином Новаком. И наравно, они ће детаљно разговарати о овом питању. Ми га нисмо детаљно разматрали", рекао је Уљукајев новинарима након састанка са министром економије Турске.