Тензије Велике Британије и Шпаније због Гибралтара

25-07-2016 09:36:05 | | / vostok.rs |


Тензије између два НАТО савезника — Шпаније и Велике Британије појачале су се ове недеље, након што се британска нуклеарна подморница сударила са трговачким бродом у близини Гибралтара.

Мадрид је убрзо затражио од Лондона додатне информације о инциденту који се догодио 20. јула.

„Ми ћемо тражити појашњења британских власти“, рекао је за Спутњик у четвртак портпарол шпанског Министарства спољних послова.

Шпанске власти су се жалиле да их Лондон није обавестио о томе да се нуклеарна подморница из Ратне морнарице Велике Британије налази на вежбама у близини Гибралтара, британске прекоморске територије, коју Шпанија сматра својом. Изгледа да је Лондон сматрао да нема потребе за тим.

„Нисмо у обавези да обавештавамо шпанске владу о кретању бродова наше Краљевске ратне морнарице у међународним или британским територијалним водама“, наводи лист „Гибралтар кроникал“, цитирајући неименовани извор у врху власти.

Гибралтар постао део Велике Британије 1713. године, а од 1730. постаје британска колонија. Мадрид од тада покушава да га врати.

У међувремену, неколико чланова британског парламента писало је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, позивајући га да обрати пажњу на све непоузданије понашање Шпаније према Гибралтару.

Посланици су, како тврде медији, оптужили Мадрид за „сталне незаконите упаде“ у гибралтарске воде. Они су се такође жалили што је Шпанија забранила америчким ратним бродовима да пристају у луку Гибралтар, али је дозволила руским бродовима да се снабдеју горивом у лучком граду Сеута, који се налази на око 20 миља од Гибралтара.

Више од 50 руских бродова, укључујући ратне бродове, подморнице и амфибијска пловила, пристајало је у Сеути од 2011. Те посете нису кршиле међународно право, али су изазвале гнев Велике Британије и САД у јеку све затегнутијих односа Москве и НАТО-а, након избијања грађанског рата у Украјини и присједињења Крима са Русијом.