„Форбс“: Русија уложила много напора како би ојачала позицију на Црном мору

25-07-2016 08:41:38 | | / vostok.rs |


Русија је уложила доста напора како би ојачала своју позицију на Црном мору и тиме је остварила значајан успех, нарочито ако се узме у обзир што је тако пореметила планове НАТО-а за тај регион, пише лист „Форбс“.

У последње време САД све чешће сарађују са земљама Црноморског региона нудећи им кооперацију у спровођењу војно-морских вежби, као и преговоре о сарадњи у производњи одбрамбених капацитета.

Вашингтон то објашњава тиме да је државама које се граниче са Русијом неопходна заштита од потенцијалне „претње“ од стране Москве, пише лист.

Истовремено, Запад веома добро зна да је Русија у протеклих сто година на Црно море гледала као на један од најважнијих региона који је гарант сопствене безбедности, као и да за тако нешто има историјске и стратешке аргументе.

Из тог разлога уопште се не треба чудити што Москва улаже толике напоре како би вратила стару славу својој флоти, истиче аутор чланка.

Након тога се Крим вратио у састав Русије, а Москва је на тај начин затворила Црно море.

Способности руске морнарице омогућавају Русији да ограниче кретање САД и НАТО-а у Црном мору, али и да примора Вашингтон да увелича расходе када је реч о војној индустрији.

Чак и најмањи руски патролни бродови могу да представе велику претњу јер користе најновије крстареће ракете „Калибар“, као и муницију за прецизно навођење.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут