Мутко: Представници ФИФА не виде основ да се Русији одузме право на организовање СП 2018

24-07-2016 08:49:40 | | / vostok.rs |


Представници ФИФА не виде основ да се Русији одузме право на организовање светског фудбалског шампионата 2018. године, јер нема никакве везе између руског фудбала и скандала са допингом, саопштио је министар спорта Русије и председник Руског фудбалског савеза Виталиј Мутко.

„Чули сте саопштење ФИФА да не виде никакве основе за тако нешто. Што се тиче саопштења МОК-а, тамо заиста постоји препорука за зимске врсте спорта. То је, међутим, посао сваке међународне федерације. Не видим никакву везу између ситуације коју имамо сада и светског шампионата у биатлону у Ханти-Мансијску, као ни са светским шампионатом 2018. Никакве основе не видим. Сви очекујемо одлуку МОК-а“, рекао је Мутко.

Међународни олимпијски комитет је 19. јула позвао међународне федерације зимских спортова да замрзну пирпреме за међународна такмичења у Русији.

Дан раније је шеф комисије Светске антидопинг агенције Ричард Макларен објавио резултате истраживања о наводним допинг махинацијама на Олимпијским играма 2014. у Сочију.

На основу тих закључака Светска антидопинг агенција је позвала да се руским спортистима забрани да учествују на међународним такмичењима, укључујући Олимпијске игре 2016. у Бразилу.

Тим поводом у ФИФА су нагласили да се саопштење МОК-а односи само на зимске видове спорта и да ће светски шампионат у фудбалу 2018. у Русији бити успешно одржан.

„Треба прецизирати да се у свом саопштењу МОК обраћа свим међународним спортским федерацијама зимских олимпијских спортова и говори о зимским такмичењима. ФИФА је у овом тренутку потпуно усредсређена на припрему за Куп конфедерација 2017. и светски шампионат 2018. у Русији и уверена је да ће то бити успешне манифестације за навијаче и тимове који на њима учествују“, саопштила је ФИФА.