Председник МОК-а о извештају о допингу и санкцијама против руских спортиста

21-07-2016 08:37:53 | | / vostok.rs |


Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах прокоментарисао је извештај комисије Светске антидопинг агенције (ВАДА) који је представио професор Ричард Макларен и саопштио да ће против свих који су поменути у њему бити примењене оштре мере.

„Закључци извештаја су шокантни и представљају напад без председана на спорт и Олимпијске игре. Зато ће МОК, без колебања, предузети оштре мере према свим лицима умешаним у инцидент“, рекао је Томас Бах.



Он је додао да Kомитет неће дати акредитацију лицима која се наводе у извештају, између осталих ни министру спорта Русије Виталију Мутку. МОК ће поново да провери и проанализира све тестове руских спортиста са Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године и затим ће да предузме одговарајуће санкције.

„Затражили смо од Међународне федерације зимских спортова да замрзне припреме за сва велика такмичења, као што је Светско првенство у Русији и да почне да тражи алтернативна места за њихово одржавање. Та привремена ограничавања ће важити до краја 2016. године, а затим ће Извршни савет МОК-а размотрити резултате истраге дисциплинске комисије коју смо формирали“, саопштио је Бах.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да се нада да ће резултати истраге о допингу дати аргументе за укидање препорука Међународног комитета за забрану међународних такмичења у Русији.