шампиони у Београду: Игре у Рију слабије без нас

18-07-2016 04:30:16 | | фото: ТАНЈУГ,Т/В / vostok.rs |


Најбољи србски одбојкаши, победници Светске лиге, доцекани су данас на аеродрому Никола Тесла овацијама и повиуцима „Шампиони, шампиони”.

Изабранике селектора Николе Грбића, који су у финалу „прегазили” Бразил 3:0, поздравили су многобројни навијаци, као и чланови њихових породица.

„Још се нису слегли утисци, тешко је изаћи из стања максималне концентрације и прећи у еуфорију. Потребно је време да се емоције слегну, процесуирамо сва дешавања и уживамо у заслуженом успеху”, рекао је селектор Грбић Танјугу по доласку на београдски аеродром.

Србски одбојкаши у Кракову су из шестог покушаја у финалима дошли до првог трофеја Светске лиге.

„Не сећам ко је победио Бразил са 3:0, а камоли у финалу. Доминирали смо током целог меча, тријумф није долазио у питање, само на терену нисмо били тога свесни. Били смо најбољи када је било најпотребније, момци су оставили срце на терену”.

Грбић признаје да му је било потребно неколико секунди да схвати да су прваци, после победничког поена.

„Потребне су ми биле две или три секунде да дођем себи, само сам стиснуо паузу. Није било еуфорије, можда би се то десило да је било низвесније”, поручио је легендарни одбојкаш, сада успешан и као селектор.

Он је истакао да жали за Олимпијским играма у Рију и додао да је систем лош јер неће играти једна од најбољих селекција.

„Жал је увек присутан. У јануару нисмо били незналице или неспособњаковићи, као ни што сада не мислимо на да нам нема равних. Тада нисми имали право на кикс и поправку, а постојали су проблеми са повредама. Ово је први пут да се квалификације за ОИ овако организују и надам се последњи. Турнир губи изостанком овакве екипе”, закључио је Грбић.

Подрашчанин: Никола је од среће плакао са нама...

Србски одбојкаш Марко Подрашчанин рекао је да је екипа јако емотивно доживела освајање првог трофеја у Светској лиги и открио да су сви плакали од среће, укључујићи и селектора Николу Грбића.

„Коначно смо на крову света, освојили смо и Светску лигу коју смо чекали дуги низ година и генерација. Одиграли смо шесто финале, али коначно смо ушли како треба и заслужено победили једну од најбољих екипа света. Током целог такмичења смо показали да смо други тим у односу на прошлу годину и на јануар када нисмо изборили Олимпијске игре”, рекао је Подрашчанин Танјугу по доласку на аеродром Никола Тесла.

Подрашчанин истиче да му је жао што Србија неће бити у Рију јер сматра да би могла да освоји олимпијску медаљу.

„Морамо да прославимо велики успех, идемо даље. Не само да нам је место у Рију, него могли смо да освојимо медаљу. Бразил и Италију смо победили два пута, Русију, Пољску, сам светски врх... Жалим за ОИ, али такав је систем, по мени јако лоше одрађен. Један лош дан против Немачке учинио је да не изборимо визу”, навео је Подрашчанин и додао да селектор Никола Грбић није био речит после светске титуле.

„Плакао је као и сви ми. Никола је дуги низ година играо са мном, сада ми је и селектор. Најбитније је да смо дошли до трофеја Светске лиге”.

Његов саиграч Урош Ковачевић изјавио је да је Србија сасвим заслужено на светском трону.

„Било је јако лепо играти финале Светске лиге и освојити злато. Заслужили смо светску титулу, доминирали смо у сваком елементу, пехар смо освојили срцем, што се не може рећи да су тако играле остале екипе. Као колектив смо највише показали”, поручио је Ковачевић и осврнуо се на победу против Бразила у финалу 3:0.

„Систематски смо „разрушили” Бразилце, нису знали шта их је снашло, имали су лош дан. Они су тим који никад не игра испод нивоа, јуче су пали захваљујући нама. Не памтим када смо одиграли овакав меч, били смо одлични у свим сегментима, игра мачке и миша”, рекао је КоваЧевић и додао да га више не боли изостанак са Олимпијских игара у Рију.

Политика, Танјуг