Путин: Последњи разговор са Обамом показао његову спремност за сарадњу са Русијом

15-07-2016 08:43:24 | | / vostok.rs |


Последњи телефонски разговори са председником САД Бараком Обамом показали су његову спремност за партнерство са Русијом, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

„Поштовани господине државни секретару, желео бих да поменем наше заједничке напоре за решавање сукоба, које сматрамо важним и који се могу решити“, рекао је шеф руске државе.

Према речима руског председника, последњи његов разговор са председником САД Бараком Обамом га уверава у искрену тежњу двеју земаља за постизање резултата.

„Последњи наш разговор са председником Обамом ме уверава да ми заиста искрено желимо не само сарадњу, њено успостављање, већ и постизање резултата“, рекао је Путин.

Он је додао да ће Русија наставити да помаже ослобађању америчких грађана у Сирији.

Кери је изразио наду да ће бити постигнут напредак у преговорима о Сирији.

„Надамо се да ће бити постигнут стварни прогрес који ће се моћи мерити, прогрес који ће се заиста реализовати — ради се о Сирији“, рекао је Кери.

Москва и Вашингтон могу много да ураде на успостављању мира, између осталог у Сирији и Украјини.

„Председник Обама и ја сматрамо да се сада САД и Русија налазе у таквој фази да можемо заиста много да урадимо за успостављање мира“, рекао је државни секретар.

По његовим речима, „не ради се само о Сирији, не само ни о Украјини, већ и о другим потенцијалним областима у којима би могло доћи до озбиљног напретка“.

Кери је захвалио Путину на састанку, нагласивши да цени такву могућност.

„Желим да кажем да вам председник САД Барак Обама шаље најбоље жеље. Он сматра да је разговор који сте имали (6. јула) био конструктиван“, рекао је државни секретар САД.

Кери је нагласио да рачуна на озбиљне разговоре вечерас, као и сутра са руским колегом Сергејем Лавровом.

„Тако да, Сергеј, нама још предстоји велики посао“, обратио се Кери Лаврову који је учествовао на састанку.

Састанку Путина, Kерија и Лаврова у Кремљу присуствовали су помоћник руског председника Владислав Сурков, помоћница државног секретара Викторија Нуланд и амерички амбасадор у Русији Џон Тафт.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут